Stäng fönster Essunga kn, ESSUNGA 16:45 M.FL. ESSUNGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ESSUNGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkant av tätorten, i odlingsbygden kring Silverbäckens och Nossans dalgångar.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka av i övrigt okänt utseende. Sannolikt till största delen riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Ny stenkyrka uppfördes 1761-62, möjligen delvis med återbruk av äldre murar. Dess utformning är känd utifrån fotografier. Det var en salkyrka med rakt avslutat korparti samt västtorn. Kyrkorummet täcktes av ett plant trätak, vars plafondmålning, utförd av Johan Wahlin 1764, delvis är bevarad och nu uppsatt i den befintliga kyrkans torn. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1903 efter ritningar av byggmästare F. A. Wahlström. Det rektangulära långhuset avslutas av ett smalare, tresidigt avslutat kor i öster, i väster ett torn med hög spira, och i vinkeln mellan kor och långhus är en polygonal sakristia infogad.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Stilen är nyklassicistisk med nygotiska drag i exteriören. Långhuset täcks av ett sadeltak, koret av ett lägre valmtak. De vitputsade fasaderna, med rundbågsformade fönsteröppningar, livas upp av hörnlister och rundbågsfris. Portalerna i väster, söder och norr accentueras av spetsiga gavlar med rundbågsfriser. Den strama, vitputsade interiören med tunnvälvt innertak är resultatet av en större restaurering 1936, under ledning av arkitekt Axel Forssén, då tredingstaket med sin synliga konstruktion samt väggarnas dekormålning borttogs. Koret fick behålla sitt stjärnvalv och triumfbågens språkband, men mittersta korfönstret igensattes. Den gamla kyrkans altartavla, ett arbete i provinsiell barockstil med årtalet 1674, uppsattes, och predikstolen kompletterades med en baldakin likaså från gamla kyrkan. Även den öppna bänkinredningen med raka gavlar härrör i sin nuvarande utformning från Forsséns restaurering. Läktarunderbyggnad tillkom 1974, då också interiören ommålades.