Stäng fönster Sotenäs kn, MALMÖN 1:5 MALMÖNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: MALMÖN
BEFOLKNINGSTAL - år 1995: 345

FÖRSAMLINGSHISTORIK - 1909 utbruten ur Askum.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är orienterad i nästan nord-sydlig riktning och ligger centralt bland den ljusa trähusbebyggelsen. Söder om kyrkan ligger prästgården (byggd 1912), sedan 1993 församlinghem. Kyrkogården, som är anlagd 1890, ligger separat ca 600 m söder om kyrkan i en östsluttande sänka mot havet. Kyrkobyggnaden har tidigare fungerat som sockenkyrka i Lysekil. Den är byggd 1797 men inköptes och flyttades till Malmön 1905. Landskapsbilden är den karaktäristiska för den yttre Bohuskusten med kala klippor och vindpinad vegetation. Malmön är belägen i ytterskärgården utanför inloppet till Åbofjorden och ca 10 km nordväst om Lysekil.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Träkyrka, uppförd 1796-98, med rektangulärt långhus och tresidigt avslutat korparti. Torn tillbyggdes 1817. Flyttad till Malmön från Lysekil 1906. Kyrkan hade då vidbyggd sakristia, vilken avlägsnades; sakristia avdelades istället med skrank bakom altaret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Se Inventering av kyrkor i Göteborgs stift 2002-2005. Bohusläns museum.