Stäng fönster Robertsfors kn, BYGDEÅ KYRKOBORD 1:35 BYGDEÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Bygdeå kyrka är belägen i en mindre tätort nära en ursprunglig havsfjärd, numera uppgrundad. På platsen fanns troligen en kyrka redan på 1300-talet och den var sannolikt byggd av trä. Den nuvarande kyrkan uppfördes under senmedeltiden. Murarna av natursten med tegelornerade gavlar formar en salkyrka. Kyrkorummet har tre stjärnvalv. Det rikast utformade återfinns i koret. Exteriör och interiör präglas av förändringar från 1750 talet. Arbetet leddes av Daniel Hagman. Yttermurarna putsades röda med vita lisener. Den gamla sakristian av trä revs och en ny murades upp. Fönsteröppningarna gjordes större, ingång byggdes i västgaveln sedan det gamla vapenhuset i söder rivits. Ny altaruppsats anskaffades. På kormuren syns spår av arkitekturmåleri från 1600-talet, delvis rekonstruerat av Yngve Lundström vid Knut Nordenskjölds restaurering av kyrkan 1927-29. Då insattes även korfönstrets glasmålning av Gunnar Torhamn.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999