Stäng fönster Robertsfors kn, BYGDEÅ KYRKOBORD 1:35 BYGDEÅ KYRKA

Historik
I den medeltida jordbruksbyn Skinnarbyn, ca 4 mil norr om Umeå och 2 mil söder om nuvarande centralorten Robertsfors, uppfördes Bygdeå sockens första kyrka. Det kan ha skett redan under 1100-talet men kanske mer sannolikt under 1200-talets slut. I en skattelängd från 1314 omnämns Bygdeå som landets nordligaste självständiga församling med sockenkyrka. Hur den första kyrkan såg ut vet vi inte mycket om, men troligen var det en enkel träkyrka. Den nuvarande stenkyrkan restes under senmedel-tiden, troligtvis med grundläggning redan i slutet av 1400-talet, och var helt färdig med sina valv 1539. Kyrkan låg då strategiskt placerad på en höjd vid en havsfjärd, som därefter under sekler av landhöjning har grundats upp till en liten bäck. På andra sidan om den löper Kustlandsvägen, den äldsta sommarvägförbindelsen genom Norrland, omtalad sedan 1300-talet, helt säkert farbar i trakten fr.o.m. slutet av 1600-talet. Under 1600-talet växte en kyrkstad upp i sluttningen ovanför Bygdeå kyrka. Kyrkplatsen, socknens centrum, blev också marknadsplats och kompletterades under 1800-talet bl.a. med ett kombinerat skol- och tingshus samt häradshäkte. Till Bygdeå förlades också militär verksamhet. I början av 1600-talet bildades Bygdeå kompani. Kaptensbostället Bygdeborg uppfördes 1691 strax sydväst om kyrkan och söder om det hade kompaniet excercisplats under 1700-talet. Kaptensboställets portlider finns ännu kvar och är skyddat som byggnadsminne. Även i närliggande Gumboda fanns en övningsplats fram till 1800-talets slut och sista striden på svensk mark utspelade sig i närbelägna Ratan 1809. Ratan var också stapelhamn för övre Norrland under 1700-talet. Kopplingar till militären och sjöfarten är på olika sätt fortfarande märkbara i kyrkomiljön.