Stäng fönster Storuman kn, ÅSKILJE 2:85 ÅSKILJE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Åskilje kyrka är uppförd av trä 1928 av byggmästaren Valdemar Strömberg efter Anders Rolands ritningar. Planen är rektangulär med smalare kor och torn i väster, samt en utskjutande sakristia. Tornet uppfördes 1936 efter ritningar från Byggnadsstyrelsen. Fasaderna är klädda med stående träpanel. Sadeltaket är täckt med lertegel. Kyrkorummets träpanelade tak är spegelvälvt över mitten och dekorerat med listverk. Väggarnas träpanel är marmorerad.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Stommen är av trä. Planen är rektangulär med smalare kor och vapenhus med torn, samt en utskjutande sakristia. Fasaderna är klädda med vitmålade, stående träpanel. Sadeltaket är täckt med lertegel.

Det träpanelade taket är spegelvälvt över mitten och dekorerat med listverk. Väggarnas träpanel är marmorerad. Kyrkan har trägolv och en fast bänkinredning i öppna kvarter.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.