Stäng fönster Gnesta kn, FRUSTUNA KYRKA 1:1 M.FL. FRUSTUNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRUSTUNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Sammanslagen med Kattnäs 1959 (Frustuna Kattnäs församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger på sörmländska sjöplatån. Kyrkan, som ingår i ett riksintresseområde tillsammans med omkringliggande byar och säterier, ligger ovanför Frösjön, strax norr om Gnesta, i ett gränsområde mellan skog och odlad mark.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Medeltida stenkyrka uppförd under 1100-talets senare del med långhus, smalare kor och ett västtorn som möjligen byggts något senare. Riven, förutom tornet och långhusets nordmur.

II: Sannolikt omkring 1300 blev kyrkan utvidgad genom att man rev koret och sydväggen och byggde ett rektangulärt kyrkorum som var dubbelt så långt och en halv gång så brett som det gamla långhuset. Därmed hamnade tornet något asymmetriskt mot kyrkans västra gavel. I norr tillkom en sakristia. Under 1400-talets senare del byggdes tornet på med en våning i tegel och omkring 1500 fick kyrkan ett vapenhus, i kyrkan slogs höga, spetsiga stjärnvalv. Runt 1800 revs vapenhuset och kyrkan fick i stället en ingång i tornets västra mur.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vid en genomgripande restaurering efter förslag av Fredrik Lilljekvist 1897 fick interiören dekorationsmålningar på väggar och valv samt ny inredning. Den nuvarande interiören är huvudsakligen präglad av en restaurering från 1939-40 efter förslag av Ivar Tengbom, då sattes bland annat predikstolen utförd av Gunnar Torhamn upp, den innehåller delar av en äldre altarstol från 1708. På altaret står ett medeltida altarskåp utfört i Antwerpen omkring 1510. Kyrkans romanska dopfunt finns nu på SHM.