Stäng fönster Båstad kn, VÄSTRA KARUP 46:1 VÄSTRA KARUPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Kyrkan utgörs av en ursprungligen medeltida kyrkobyggnad som flera gånger förlängts och ombyggts. En sakristia tillbyggdes i öster 1790 (1793?) efter ritning av Per Wilhelm Palmroth. 1818 tillkom en nykyrka i form av en bred korsarm i söder efter ritning av Axel Almfeldt. 1843 uppfördes ett nytt torn efter ritning av Theodor Edberg.

PLAN OCH MATERIAL - T-formad plan med altaret mot nordväggen mitt för södra korsarmen. Utbyggd sakristia i öster och torn med ingång i väster. Separata ingångar till "nykyrkan" och sakristian.

Uppförd av gråsten, putsad och vitkalkad. Takfallen täckta med tegel, på sakristia och torn kopparplåt. Långhus och torn tidigare blytak.

EXTERIÖR - Trots att stommen utgörs av en medeltida kyrka, som tillbyggts, har kyrkan exteriört sett en enhetlig nyklassicistisk prägel och följer de fastställda ritningarna. Tornets lanternin är dock numera sluten och kopparklädd samt försedd med tornur.

Ritningen från 1805 avsåg en utbyggnad med två korsarmar och koret placerat i öster. Av ekonomiska skäl uppfördes endast den södra korsarmen.

INTERIÖR - Det tunnvälvda kyrkorummet har genom bevarade inredningsdetaljer fortfarande en klassicerande prägel. Altartavlan, "Kristi korsfästelse", är utförd av Martin David Roth år 1800 medan det samtida, rikt utformade ramverket troligen är utfört av Johan Millberg i Landskrona. Även det tillhörande målningsdekorerade altaret av trä är bevarat. Predikstolen är utförd efter ritning från 1838. Den nuvarande slutna bänkinredningen tillkom 1958 och ansluter till rummets karaktär. Interiören mot söder domineras nu av en modern orgelfasad med ryggpositiv. Läktarens utformning härrör från 1902.

Den ursprungliga läktaren uppges ha haft "13 st rödmålade taflor föreställande Christi lefnadshändelser", målade av Christian Holst 1764. Även i väster omtalas en läktare med fem fält målade av Holst och fyra målade 1826 av "målaren Sjönhult i Ängelhom".

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.