Stäng fönster Filipstad kn, GÅSBORN 1:136 M.FL. GÅSBORNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GÅSBORN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts som kapellförsamling ur Färnebo 1693. År 1777 utbröts i sin tur kapellförsamlingen Rämmen sydost om Lesjöfors.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i ett kuperat skogsområde i den östra bruksbygden på ett näs mellan sjöarna Gåstjärn och Bjursjön. Den befintliga 1900-talskyrkan i sten har föregåtts av flera träkyrkor.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första träkyrkan på platsen uppfördes omkring år 1652, i anslutning till Gåsborns hytta. Planen var i princip en utdragen åttkant med rektangulära avslutningar i form av en sakristia i öster och torn i väster. Kyrkorummets västligaste del bestod av tornets bottenvåning. År 1766 tillbyggdes en korsarm i söder med rak avslutning. År 1747 välvdes kyrkorummet med Anders Rang från Filipstad som byggmästare. År 1893 skedde en omfattande restaurering, då tornets kupol ersattes med en spira. De rödfärgade spånen byttes mot vitmålad brädpanel. Invändigt fodrades väggarna med panel och fönstren utvidgades. De gamla slutna bänkkvarteren ersattes med nya öppna bänkar. Altartavlan och predikstolen målades om. Kyrkan brann ned till grunden 1927.

II: Den brunna 1600-talskyrkan ersattes 1928-30 av en ny träkyrka. Arkitekt var Sven Brandel. Kyrkan var till exteriör och storlek lik den gamla, efter 1893 års ombyggnad. Långhuset hade dock rektangulär grundform. Förövrigt försågs även denna kyrka med en korsarm i söder, här inredd till församlingssal. Liksom den gamla kyrkan hade den torn i väster och en smalare rektangulär avslutning i öster, där koret inrymdes. En sakristia var vidbyggd i långhusets nordvästra ände. År 1945 brann även denna kyrka ned.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1946-47, efter ritningar av Einar Lundberg. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor, vidbyggd sakristia av trä på långhusets norra sida samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans historicerande exteriör är putsad och avfärgad i gulockra under skiffertäckta takfall; västtornet kröns av en huv med reslig lanternin. Ingång i väster. Kyrkorummet har putsade väggar och täcks av ett spetsigt trätunnvalv. I övergången till koret finns en profilerad triumfbåge. Altarväggen är dekorerad med en monumental muralmålning av Simon Sörman.