Stäng fönster Valdemarsvik kn, SNÄLLEBO 7:1 TRYSERUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - På sockenstämman 14 oktober 1764 fattades beslut att utvidga den befintliga stenkyrkan. Beslutet kom dock ej att verkställas. 13 april 1780 föreslog kyrkans patronus greve Gustaf Horn i stället en helt ny kyrka, på en ny plats mitt i socknen, ca 1 mil från den gamla kyrkan. Den nya kyrkan byggdes 1782-84 av länsbyggmästare Magnus Beurling efter ritningar av Jean-Eric Rehn, anskaffade av Horn. Invigd 26 augusti av biskop Uno von Troil.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt kor i öster och torn i väster. Sakristia på nordväggen. Under koret finns en gravkammare för patronatsfamiljen Gyllenstierna-Horn. Ingång till kyrkorummet via torn och mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristian. Vitputsade murar med slätputsade omfattningar. Sockeln grå. Taken täckta med kopparplåt, ursprungligen med spån.

EXTERIÖR - Kyrkan är en typisk gustaviansk kyrkobyggnad med vackra proportioner. Korets tak ansluter sig som en halvkupol till långhusets brutna tak. Exteriören återgår på Rehns ritning. Endast små avvikelser har skett. Korpartiet har förstorats, tornet avslutas med ett kors i stället för tupp och på östra taknocken är ett kors placerat i stället för en urna. Vidare markeras ej ljudluckorna med någon omramning. Förutom byte av takmaterial är exteriören så gott som oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Interiören äger med sitt höga tunnvalv, sina stora rundbågiga fönster och det absidformade koret en påtaglig arkitektonisk resning och präglas ännu av den fasta inredningen från byggnadstiden - altaruppställningen, predikstolen, orgeln och orgelläktaren. Korpartiets utformning med den originellt utformade altaruppställningen återgår på Rehns ritningsförslag och har tillkommit genom patronatsfamiljens försorg. Urnan som seraferna bär upp är prydd med Arvid Horns och hans maka Margareta Gyllenstiernas vapen. Även orgeln, med ett sällsynt väl bevarat verk, byggt av Per Schörlin, blev bekostad av kyrkans patronus. Bänkinredningen härstammar från 1886 års renovering.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993