Stäng fönster Forshaga kn, PRÄSTGÅRDEN 2 FORSHAGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FORSHAGA

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: 7106

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts som kapellförsamling ur Grava 1908.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger intill bebyggelsen, mellan bostadsområden och bruksområdet i en sluttning ner mot Klarälven.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Forshaga kyrka uppfördes 1919 - 21 med Bror Almqvist som arkitekt. Byggnaden är enskeppig med rektangulärt långhus och smalare rakt avslutat kor.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset, liksom det avsevärt lägre koret, täcks av relativt höga sadeltak klädda med svartfärgat tegel. Stenmurarna är exteriört vitputsade. Västttornet har träinpanelat mellanparti med ljudgluggar. Tornet kröns av en hög och smal spåninklädd spira. Även långhusets, korets och sakristians gavelrösten är inklädda med träpanel. Den blottade grunden är murad av otuktad marksten. Huvudportalen i väster är liksom fönstren rundbågiga. Ovanför kyrkorummet vilar ett treklöverformat brädvalv med synliga bjälkar. Den stora öppningen in mot koret är rundbågig och inramas av växtornamentik. Korets altaruppsats härstammar från Grava kyrka och utfördes av Kristinehamnsbildhuggaren Bengt Svensson 1696. Bänkarna är öppna med gavlar i klassicerande stil.