Stäng fönster Sunne kn, UDDHEDEN 1:29 M.FL. GRÄSMARKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GRÄSMARK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Gräsmark utbröts som kapellförsamling ur Sunne socken 1751. År 1796 blev den en annexförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nuvarande stenkyrkan i Gräsmark, vackert belägen på en udde i sjön Udden nordväst om Sunne, härrör från 1700-talets mitt.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka uppfördes 1662-63. Riven i samband med att en ny kyrka uppfördes strax intill.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan uppfördes 1733-39 med rektangulärt långhus, tresidigt avslutat korparti samt västtorn. Sakristia vidbyggdes 1762 i nordost.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är putsade, såväl ut- som invändigt samt genombryts av rundbågiga muröppningar. Västtornets flacka huv och lanternin fick nuvarande utformning 1836. Tornhuven är klädd med plåt, långhusets och sakristians tak är skifferbelagda. I samband med en exteriör restaurering 1975 frilades en målad dekoration i röd tegelfärg på hörn och kring muröppningar. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet framstår efter restaureringen 1924 av arkitekt Gustaf Birch-Lindgren, då förändringar vidtagna år 1874 avlägsnades, som en till utsmyckning och fasta inventarier väl bevarad 1700-talskyrka. Det välvda brädtaket dekorerades 1770 av målaren Erik Jonaeus. Altaruppsatsen utfördes 1753 av Isav Schullström, medan predikstolen, ursprungligen från 1663, omgestaltades 1759. Orgelfasaden tillkom 1858.