Stäng fönster Tingsryd kn, TINGSRYD 24:1 TINGSÅS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybygge togs 1834 men kyrkan uppfördes först 1853 av murmästaren Jonas Malmberg. Ritningen hade uppgjorts av byggmästaren Sven Nilsson i Säljeryd, Östra Torsås socken, bearbetats vid ÖIÄ av Johan Fredrik Åbom samt stadfästs 1850. Den nya kyrkan, som ersatte en träkyrka från 1752, uppfördes söder om denna i anslutning till den gamla kyrkplatsen. Invigningen förrättades Mikaelidagen 1856 av biskop Christofer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - Kyrkan är orienterad i norr-söder med tornet i söder, och utgörs av ett rektangulärt kyrkorum med utbyggd, rektangulär sakristia i norr. Ingång genom tornet samt genom mittportal på östra långsidan. Separat ingång till sakristian från öster. Sakristian indelad i två våningar. Planen överensstämmer med ritningen från 1850. Uppförd av sten, spritputsad med slätputsade omfattningar, lisener och detaljer. Taktäckning av kopparplåt. Ursprungligen skiffer.

EXTERIÖR - Kyrkans exteriör, som med smärre undantag följer ritningen, utmärks av fasadens indelning med slätputsade lisener mellan den höga fönsteröppningarna och av det rikt utformade tornkrönet med kraftig list, urtavlor, konkavt takfall och åttkantig lanternin krönt av en spira med kors. Den arkitektoniska utformningen är härigenom rikare och präglad av nya ideal i förhållande till de äldre, rent nyklassicistiska kyrkorna.

INTERIÖR - Väggarna artikuleras, liksom ytterväggarna, genom lisener och en kraftig taklist. Interiören präglas i övrigt delvis av 1885 års modernisering av kyrkorummet, då den stora altartavlan med motivet "Kristi förklaring" utförd av Bengt Nordenberg, tillkom. Samtidigt tillkom även sakristiedörrarnas målade överstycken och de av Nordenberg utförda grisaillemålningarna, föreställande Moses och evangelisten Johannes. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes av ett kors, som är bevarat. Altaret av trä är målat i rödbrunt och grått och pryds av målad dekor i form av kalk, strålsol och stjärnor. Även inredningen i övrigt är i huvudsak ursprunglig. Orgelns fasad härrör från 1865 års orgel. Färgsättningen med svagt rosa väggar, som återgår på en tidigare färgsättning, i övrigt grått, ljus marmorering och guld, tillkom vid renoveringen 1982, då även läktarpartiet förändrades genom inbyggnader.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993