Stäng fönster Vaxholm kn, YTTERBY 4:175 RESARÖ KAPELL

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT
Resarö kapell är en s k monteringsfärdig studiokyrka, eller vandringskyrka. Kapellet är skapat av arkitekten Rolf Bergh (1912-2005) i samarbete med teol dr Olof Hartman (1906-1982) och Sigtunastiftelsen och kan sägas vara ett synligt resultat av den liturgiska förnyelse som skedde under den här tiden. Kapellet uppfördes till Världskyrkomötet i Uppsala och flyttades därefter till Resarö, för att invigas 1968. I Stockholms stift finns flera kyrkor av denna typ, t ex Vendelsö och Rudboda kyrka .
Rolf Bergh utbildade sig på Kungliga Tekniska Högskolan samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Därefter var han bl a verksam hos Hakon Ahlberg och Helge Zimdal, HSB, Kungliga järnvägsstyrelsen, domkyrkoarkitekt i Mariestad samt i Linköping. Bergh drev egen verksamhet från 1954. Han har ritat ett stort antal kyrkor, kapell och församlingshem, nämnas kan t.ex. S:ta Birgittas kyrka och församlingsgård i Nockeby, Stockholm, Björhövda kapell för Engelbrekts församling, Norrtälje samt Tungelsta kyrka och församlingshem i Västerhaninge.
Resarö kapell är skyddat enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen genom riksantikvarieämbetets beslut.
Innan Resarö kapell uppfördes, fick resaröborna åka till Vaxholm för att fira gudstjänst. Tio år innan kapellet kom till, bildades Resarö kapellstiftelse i syfte att verka för en egen kyrkobyggnad på ön.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk- topografiska arkivet
Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
SLM Stockholms läns museum, arkivet
Boëthius, U, Vägvisare till kyrkorna i Stockholms län, Uddevalla 1980
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.

HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Resarö kapell i norra utkanten av Vaxholm ligger fritt på en kulle med en skola som närmaste grannbyggnad och nära modern bebyggelse.Kapellet är en s k studiokyrka, även benämnd Törebodakyrka, en monteringsfärdig kyrka. Den uppfördes till världskyrkomötet i Uppsala 1968 och flyttades sedan till sin nuvarande plats. På Resarö fanns redan en kapellstiftelse som nu köpte kapellet. Senare har ett församlingshem tillbyggts. Ritningarna är utförda av Rolf Bergh. Grundtypen har utformats i samarbete med Olof Hartman och Sigtunastiftelsen och återfinns på flera platser i bl a Stockholms stift.Kyrkorummet har kvadratisk grundplan med korpartiet i norr. Väggarna är av träpanel, rödmålad sedan 1994. Det pyramidformade taket täcks med korrugerad eternit. På toppen står ett stiliserat skepp, format som ett stiliserat kors. Närmast under taket löper en fönsterrad. Varje hörn av kyrkan har ett högt, smalt fönster, ett med glasmålningar. Den ursprungliga ingången var förlagd till en utbyggnad i söder med vapenhus och sakristia. Numera brukas vapenhuset som sakristia och den gamla sakristian som förrådsutrymme. Nuvarande ingången befinner sig i en västlig tillbyggnad och är gemensam för kapellet och församlingshemmet. Interiörens tak och väggar färgsattes 1994 vid en renovering under Hilding Lögdberg. Takets och väggarnas målningar är utförda av Astrid Theselius. Liksom hela kyrkan är inredningen flyttbar. En viss omdisponering gjordes i samband med församlingsgårdens tillkomst.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995-1999

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Nedmonterbar "törebodakyrka" av minsta omfång med endast liten utbyggnad för vapenhus och sakristia. Lagd på liten kulle fritt i skogsmark. Fristående klockstapel med stolpresning, tidigare byggd med Nils Winblad som arkitekt 1962. Kyrkan har tak av korrugerad eternit. Väggar av arsenikimpregnerad träpanel med fönsterband längs takfoten. Breda fönster över hörn till golv. Lätt, obunden inredning i det kvadratiska kyrkorummet.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990