Stäng fönster Åre kn, JÄRSTA 1:21 MARBY GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MARBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Nya kyrkan ligger för sig i ett odlingslandskap ovanför Storsjön med gårdar spridda utmed vägen (se MARBY NYA KYRKA). Längre ned i sluttningen mot Storsjön ligger gamla kyrkan på Prästbordets ägor. Kyrkomiljöerna ingår i Storsjöbygdens riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett trästycke som sannolikt härrör från taket i en medeltida träkyrka har bevarats på gamla kyrkans vind. Myntfynd och brandspår under gamla kyrkans golv tyder på att en byggnad på platsen, möjligen en äldre kyrka, brunnit efter 1316.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Marby gamla kyrka, som ännu är bevarad, består av ett medeltida, murat långhus med rakt avslutat korparti i öster. Ingång finns i söder, där den medeltida rundbågiga sydportalen bevarats. En dörröppning i nordöstra hörnet har lett till en nu försvunnen sakristia, som i likhet med ett likaledes försvunnet vapenhus i söder var av trä. Dendrodateringar visar att kyrkan kan ha tillkommit så sent som 1524-26. Vapenhuset uppgavs 1691 inte vara gammalt. Sakristian uppfördes 1745, möjligen som ersättning för en äldre, uppförd efter 1691. Sydfasadens stora fönster upptogs 1758. En klockstapel uppfördes 1766-67 söder om kyrkan, möjligen av Pehr Olofsson i Dillne, men förstördes av åskbrand 1859.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är en välbevarad salkyrka med högt sadeltak och vitputsade murar av granit, kalksten och skiffer med tegel i blinderingar i gavelröstena och kring det ursprungliga östfönstret. Invändigt täcks kyrkan av ett flackt tredingstak av trä med fragment av dekormålnig av Erik Wallin 1739. Predikstolen och de delvis kvarstående bänkarna med plattskärningsdekor härrör från 1600-talet, liksom altartavlan. Kyrkan togs ur bruk 1864, då nya kyrkan började användas. Sakristian, vapenhuset, en läktare från 1700-talet och delar av inredningen togs bort. Hit fördes sedermera olika äldre föremål och kyrkan kom att fungera som bygdemuseum, "Marby kyrkomuseum". Större delen av samlingen har senare flyttats, bl.a. till den byggnad söder om kyrkan, vilken på 1950-talet flyttades hit från Oviken.