Stäng fönster Hedemora kn, HUSBY PRÄSTGÅRD 2:1 HUSBY KYRKA

Historik
Medeltida socken. Stjärnsund utbruten 1909 som (oegentlig) kapellförsamling, men åter införlivad 1940.

Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett något indraget, rundat korparti i öster samt torn i väster. I den befintliga kyrkan återstår ännu betydande partier av en medeltidskyrka, vars ålder och byggnadshistoria inte är närmare känd. Den förefaller emellertid vid medeltidens utgång ha haft den nuvarande kyrkans bredd och varit välvd i två skepp. En medeltida sakristia utvidgades norrut 1748. Den nuvarande planformen är emellertid resultatet av en om- och tillbyggnad 1779-82, under ledning av byggmästare Daniel Lundqvist från Gävle då valvstöden och valven revs ut, det rundade korpartiet tillkom och västtornet tillbyggdes.

Kyrkan har en stram exteriör med vitputsade, osmyckade fasader uppbrutna av stora rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett flackt brutet tak, valmat i öster, och sakristian har ett valmat sadeltak. Tornet har smala rundbågiga ljudöppningar och kröns av en karnissvängd kupolhuv med urtavlor i alla väderstreck. Ingång sker från tornets västsida samt mitt på södra långhusväggen.
Det ljusa, rymliga kyrkorummet täcks av ett tunnvalv av gips, tillkommet vid 1770-talets stora ombyggnad. Väggarna indelas av parställda pilastrar, fyra par på varje långsida. Sakristians två rum täcks av kryssvalv respektive stjärnvalv. Vid en restaurering 1935 framtogs senmedeltida kalkmålningar på långhusets sydmur och västgavel. Interiören fick sin nuvarande färgsättning vid arkitekt Jerk Altons restaurering 1987-88. Predikstolen från 1792 inramas av en draperimålning. Altaruppsatsen, i form av en klassiserande tempelgavel, är ritad av Ludwig Hawerman och altartavlan (Kristi uppståndelse) är målad av A. G. Hertzberg 1862.