Stäng fönster Nynäshamn kn, NORR ENBY 1:45 SORUNDA HEMBYGDSGÅRD

Historik
Manbyggnaden är en timrad, panelad enkelstuga i två våningar under sadeltak och med en senare tillbygd förstuga. Till gården hör en timrad och panelad stuga, uppförd under 1800-talet och tillbyggd i sen tid, samt ett timrat magasin med portlider. "Gästabudssalen" i manbyggnadens övre våning har ett tredingstak med välbevarad målad dekor i senkarolinsk stil, daterat 1750. Taket hörde troligen ursprungligen till undervåningen och flyttades dit då huset påbyggdes, sannolikt under 1800-talets förra del. Nedervåningen är mera förändrad, men har sannolikt ursprunglig rumsindelning.