Stäng fönster Göteborg kn, ÖXNÄS 3:4

Öxnäs nämns första gången i skriftliga källor 1388 vid laga skifte 1836 fanns ca 18 gårdar i byn.

SÖRGÅRDEN Öxnäs ( 3:4 ) är en av de större gårdarna i byn. Enligt lantmäterikartorna för storskifte 1783 och 1801 samt lagaskifte 1836 ligger Sörgården på ursprunglig bytomt. Gårdsplanen och den östra delen av ladugården med sädesbod och portlider finns redovisade på 1836 års karta. Gårdsplanen är stenlagd. Gårdstomten avgränsas av byvägar at två håll (väster och norr). På andra sidan vägen ligger i väster ett gärde och i norr bebyggelsen till Öxnäs Mellangård och Östergård. I Öster avgränsas tomten av en stenmur som gränsar till Östergårdens ägor och i söder avgränsas tomten med Almar som är planterade längs en gärdsgård som gränsar till åkrarna. En oxelrad leder upp till huset från vägen i väster. Byggnaderna bildar en nästan kringbyggd gård med stensatt gårdsplan. Bostadshuset som byggdes 1935 är placerad en bit bort från gårdsplanen och öppnar på så sätt anläggningens fjärde sida. Tidigare låg det gamla bostadshuset så att gården var helt kringbyggd. Förutom bostadshuset och ladugården med alla dess delar, finns ett litet dass och en större redskapsbod byggd på 1940-talet. Ladugårdens olika delar har tillkommit vid olika tider allt från sekelskiftet 1800 och fram till 1957. Man anlitade en trädgårdsarkitekt för den nya trädgården genom lantbruksorganisationen. Almarna planterades vid gärdsgården, oxelraden planterades och huset omgavs av grusade gångar, syrener är planterade vid två hörn av huset, fristående på gräsmattan och som häck mot gårdsplanen. Bärbuskar är planterade i öster nedanför höjden och här finns också fruktträd etc.