Stäng fönster Dorotea kn, LÅNGSELE 8:1 HÖGLANDS KAPELL

Historik
Det berättas att förre komministern i Tåsjö (Jämtland), Carl Gustaf Hammar (1815–93), vandrade förbi platsen en sommarkväll omkring 1860 och då ska ha yttrat: ”Just här vore lämplig plats för ett Guds hus”. Platsen kallades efter denna händelse för ”Hammarsmässan”. Tanken på ett kapell hade därmed väckts men det skulle dörja många decennier innan den förverkligades. Långsele-Höglands roteskolhus byggdes nere i byn 1904 och blev då även byns gudstjänstlokal. Sedan ett nytt skolhus uppförts 1934 började bybon Erik Ersson verka för att förvärva det gamla roteskolhuset till gudstjänstlokal och placera det på den plats Hammar hade pekat ut. Stiftelsen Höglands kapell bildades för ändamålet 1937. De köpte in skolhuset 1939 och det invigdes som kapell av biskopen samma år.