Stäng fönster Stockholm kn, JOHANNESDAL 3 M.FL. JOHANNESDALS GÅRD

Historik
Denna mindre herrgårdsanläggning, med byggnader från 1700-talet till idag, har en mångfacetterad bakgrundshistoria. Området låg sedan tidigare under Vårby gård, och nära gårdsplatsen fanns ett mindre tegelbruk samt torpet Bleket. Det är möjligt att anläggningens norra flygel (Johannesdal 4) är identisk med torpbyggnaden. På 1790-talet valde sidenvävaren Johan Jakobsson Hoving Johannesdal som sommarnöje för sig och sin familj. Hoving var troligen byggherren till corps-de-logiet (Johannesdal 3). Enligt Jöran Curman vilken på 1960-talet undersökte huvudbyggnaden var huset sannolikt flyttat till platsen från annat håll; på detta tydde det starkt lappade virket i stommen.

Under 1800-talets första hälft fortsatte anläggningen att fungera som sommarbostad, med olika ägare bland Stockholms borgerskap. 1860 avstyckades Johannesdal från Vårby gård, och 1864 inköptes anläggningen av grosshandlaren och bruksdisponenten Fredrik Petersén, med dottern Dorothea som formell ägare. På Johannesdal bildade Petersén 1875 den filantropiska stiftelsen Nybygget, som sörjde för uppfostran av flickor ur bildade familjer. Även om Petersen och hans dotter fortsatte att använda gården som bostad togs Johannesdal alltmer i anspråk för stiftelsen. Petersén uppförde den södra flygeln (Johannesdal 7) som skolhus för flickorna; en tvåvånig villabyggnad i tidens stil. Under stiftelsens tid uppfördes även sjöstugan (på nuv. Johannesdal 9) och trädgårdsmästarebostaden (Johannesdal 5). Även gårdens omgivningar anordnades, med fruktträdgård väster om huvudbyggnaden och en anlagd park på höjden i söder - där ett litet begravningskapell i götisk stil uppfördes för makarna Petersén. Kapellet är idag rivet och kistorna gravsatta på Lidingö kyrkogård.

Stiftelsen Nybygget fortsatte att drivas fram till 1920, varefter anläggningen fungerade som pensionat och bostad. 1940 avstyckades egendomen och det omgivande området togs i anspråk för sportstugor och senare för dagens villabebyggelse. På 1960-talet var byggnaderna delvis ganska förfallet skick och stadsarkitekten Jöran Curman initierade utvändiga och utvändiga renoveringar; stundom av ganska hårdhänt natur med helt nya putsskikt, fönster mm, liksom delvis ändrade planlösningar. Södra flygeln sänktes med en våning, enligt muntlig uppgift för att Curman ansåg att villabyggnaden på ett olyckligt sätt konkurrerade med corps-de-logiet. Den norra flygeln fick sin nuvarande tillbyggnad mot norr. 1981 styckades Johannesdal av till villatomter, och på 1980-talet uppfördes nya byggnader på gården; typhusvillan på Johannesdal 6, bostadshuset på platsen för den gamla sjöstugan, det gemensamma garaget uppe vid grinden. Gräsmattor planterades på de ytor mellan byggnaderna och mot vattnet som tidigare varit grusade.

Källor:
Ahnlund, Henrik & Jonas Ferenius, Kring Skärholmen. Stockholm 1970.