Stäng fönster Borås kn, INGELSTORP 3:1 BREDAREDS MISSIONSKYRKA

Historik
Den frikyrkliga verksamheten i Bredared startade på 1930-talet, då Adolf Johansson inredde en enkel missionslokal i ett uthus på sin gård i Ingeltorp. Här anordnades söndagsskola, och senare även juniorverksamhet. Ungdomar från Borås ställde upp som ledare. Från början av 1940-talet kom Bredared att utgöra en krets av Borås Missionsförsamling. Man började nu att fundera över möjligheten att bygga ett eget missionshus. En syförening bildades och samlade ihop en grundplåt till huset. Man försökte först köpa en lämplig tomt på pastoratets mark, men det lyckades inte. Tomtfrågan löstes dock, när en församlingsmedlem köpte en gård i Bredared och skänkte en lämplig tomt. Två militärbaracker inköptes från Bohus-Björkö och iordningställdes till Bredareds Missionskyrka. Den stod färdig sommaren 1952. Gudstjänster hölls på söndagseftermiddagarna, men söndagsskolan hölls på söndagsförmiddagarna, när det var gudstjänst i Bredareds kyrka.
Barn- och ungdomsverksamheten ökade, och 1987 gjordes en omfattande ombyggnad av kyrkan genom att den ursprungligen outnyttjade källaren iordningställdes för barn- och ungdomsverksamheten. Huset fick tilläggsisolering och ny brädklädsel, några av fönstren byttes, elvärme installerades och interiören renoverades. Arbetena genomfördes med en stor frivillig arbetsinsats, där förre riksdagsmannen Axel Gustavsson var en av eldsjälarna. En annan eldsjäl i verksamheten ända sedan starten har Folke Nilsson varit. Så aktiv har han varit, att kyrkan i folkmun har kallats ”Folkes Hus”.
Kyrkan fungerar fortfarande som en utpost till Immanuelskyrkans Missionsförsamling i Borås.