Stäng fönster Borås kn, BRÄMHULT 1:8 BRÄMHULTS MISSIONSHUS OCH MYRÅS MISSIONSHUS

Historik
Brämhults Missionsförening (senare ändrades namnet till församling) bildades 1883. Fram till 1913 höll församlingen sina möten i hemmen, därefter hyrde man godtemplarhuset, IOGT:s lokal i Brämhult, för sina sammankomster. 1917 beslöt man dock att bygga ett eget missionshus, och en tomt inköptes för 400 kronor av Hjalmar Svensson på Brämhult Lilla. Församlingen hade en byggnadsfond på 1.400 kronor. Grundläggningsarbetet gjordes i stor utsträckning av församlingsmedlemmarna själva. Byggnadsarbetet utfördes av Thor Svensson och missionshuset stod klart 1918.
På 1930-talet bebyggdes Myrås och Källbäcksryd med bostäder, och församlingen beslutade då att bygga ett mindre missionshus där med tanke på söndagsskolarbetet men även för gudstjänstbruk. En tomt inköptes av syskonen Johansson i Myrås och ett missionshus uppfördes.
Församlingens verksamhet kom nu att i stor utsträckning förläggas till det nya missionshuset, och det gamla i Brämhult såldes i början av 1940-talet. Missionshuset i Myrås visade sig snart vara för litet och motsvarade inte de krav som ställdes på ändamålsenliga lokaler för ungdomsarbetet. Församlingen övervägde att göra en tillbyggnad till missionshuset, men de förslag som prövades var inte godtagbara, och istället beslöt församlingen att uppföra en ny och ändamålsenlig kyrka. 1955 stod den nya Myråskyrkan klar, och församlingens verksamhet flyttades dit .