Stäng fönster Boden kn, BODEN 56:48 ÖVERLULEÅS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I januari 1825 beslutade sockenstämman att Överluleås nya kyrka skulle förläggas till Bodens by som var den mest befolkade i pastoratet. Några år efter uppförandet av kyrkan påbörjades även arbetet med det nya tingshuset som också förlades till byn. 1830 delades nämligen Luleå tingslag i två, Nederluleå och Överluleå tingslag, med ett tingsställe i Gammelstaden och ett i Boden. I ett sockenstämmoprotokoll 27 november 1831 förordnades en byggnadskommitté "för 'de ännu bristande publique husens upbyggande', bland dem tingshus" (Östberg, 1980, s. 636). Under åren 1831-33 hölls själva tingen i en "hersestuga" som tingshusbyggnadsskyldige hyrde av en privatperson. 1834 stod emellertid tingshuset färdigt och sedan dess har, förutom viss renovering och modernisering, inga större förändringar skett.

Tingshuset ersattes först 1932 av en annan byggnad men redan i början av 1900-talet befanns det vara i dåligt skick. 1903 klagade kronofogden, kronolänsmannen och polisuppsyningsmannen på byggnaden i en skrivelse till häradsrätten (Östberg, 1980, s. 637). I denna redogör de för hur dragiga, kalla och osunda tingshusets lokaler är och klagar på förkylningar i samband med tingen. "Tingshusets läge är numera äfven särdeles olämpligt, aflägset från den centrala delen af Boden och från jernvägsstationen. På grund häraf få vi, åklagare vid Härads Rätten, härmed vördsamt anhålla att Rätten måtte föranstalta derom att ett nytt, tidsenligt och bättre beläget tingshus snarast möjligt varder af tingslaget anskaffadt" (Östberg, 1980, s. 637). 1904 genomfördes istället en grundlig renovering och det är troligt att husets veranda tillkom vid denna tid, liksom kanske frontespisen i byggnadens västra takfall. Äldre men odaterade fotografier visar att verandan tidigare hade fönster i alla tre fasader, och de runda fönster som idag är upptagna i dess sidor samt i husets gavlar på andra våning, har tillkommit under senare tid. 1997, då kyrkan fortfarande stod som ägare, fanns planer på att riva huset men istället övertogs det av kommunen som också genomförde en renovering.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-12, Östberg, Olof "Notiser om domstolen i Boden" ur Bodens kommun från forntid till nutid Utgiven med anledning av beslut rörande Bodens jubileumsfond 1969, Boden : Bodens kommun 1980