Stäng fönster Norrtälje kn, VASA 1 NORRTÄLJE TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Innan tingshuset stod färdigt 1912 höll Lyhundra härad, Frötuna och Länna samt Bro och Vätö skeppslag ting i kronohäktet i Norrtälje, en byggnad som uppfördes i slutet av 1850-talet. Sjuhundra härad hade ett eget tingshus i Rimbo.

I och med beslut från Kungl. Maj:t 1901 slogs häraderna och skeppslagen i domsagan ihop till ett tingslag och blev skyldiga att samsas om ett gemensamt tingsställe. Sjuhundra härad flyttade då också in i kronohäktet vilket med tiden blev trångt. Häradsrätten hade bara fyra rum i huset och det saknades utrymmen för expedition, parter och allmänheten. Att bygga ett helt nytt tingshus började diskuteras 1904 men det tog tid att få till stånd medel, ritningar och en lämplig tomt innan huset slutligen kunde uppföras.

Norrtälje tingsrätt består av två sammankopplade byggnader som är belägna i den branta sluttningen i utkanten av centrum. Framför byggnaderna, mot Bangårdsgatan, breder en vacker trädgård ut sig med grusgångar och prydliga gräsmattor. Ursprungligen låg järnvägsstationen mitt emot huset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.