Stäng fönster Enköping kn, CENTRUM 33:1 ENKÖPINGS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft och häradsrätterna och rådhusrätterna ersattes av tingsrätter. Uppsala läns södra tingsrätt bildades 1971. Domkretsen omfattade det område som tidigare ingått i Trögds tingslag. Den nya tingsrättens tingsställe placerades i Enköping medan kansliet lokaliserades till Uppsala (SFS 1970:294). 1980 ändrade tingsrätten namn till Enköpings tingsrätt och samtidigt flyttades kansliet från Uppsala till Enköping (SFS 1980:673). Samma år (1980) flyttade Enköpings tingsrätt in i ett nybyggt rättscentrum i de centrala delarna av staden. Invigningen ägde rum den i januari 1981 ("Enköping rättscentrum", 1980).

Enköpings tingsrätt är belägen i centrum av staden, i korsningen Tullgatan - Kungsgatan dit också entrén till domstolen är förlagd. Förutom tingsrätt inrymmer byggnaden närpolisstation och täcker genom sin omfattning ett helt kvarter. Från början var det meningen att också kronofogden skulle rymmas i byggnaden som på så vis skulle bilda ett rättscentrum.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01, SFS 1970:294, SFS 1980:673, "Enköping rättscentrum. En information från Byggnadsstyrelsen, januari 1980" (broschyr).