Stäng fönster Uppsala kn, HÖGSTA 3:5 BÄLINGE HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Bälinge härads forna tingshus, uppfört 1764, i Högsta norr om Uppsala är beläget strax väster om E4:an och den gamla vägsträckningen norrut. Huset är ett av flera i en ansamling byggnader som alla från början tjänade gästgiveriverksamheten och tinget. Tingshuset, som är det största av husen och det enda som är uppfört av tegel, har inte förändrats nämnvärt sedan det byggdes 1764. Då häradsrätten flyttade till Uppsala 1904 gjordes visserligen vissa ändringar för att anpassa huset till bostadsändamålet men förvånansvärt mycket har bevarats intakt, exempelvis delar av rumsindelningen, ölandsstenen i förstugan, och en 1700-talsdörr. Övriga byggnader ligger såsom flyglar öster om tingshuset och är alla timrade, med faluröda panelfasader. Det omgivande landskapet öppnar sig i vidsträckt åkermark.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_Uppsala_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-02-09