Stäng fönster Stockholm kn, BURMANSTORP 1 M.FL. DEL AV) TORPET LARSBODA

Historik
Denna anläggning består av två äldre torpbyggnader. Hus 1 kallades förr för Grindstugan, och var tidigare ett dagsverkstorp under egendomen Farsta. Detta är sannolikt anläggningens äldsta byggnad, och uppfördes enligt uppgift i slutet av 1700-talet. Hus 2, det egentliga torpet Larsboda (eller Burmanstorp som det kallades i äldre tid), låg tidigare under Farsta respektive Hökarängen. Denna byggnad uppfördes under 1800-talets senare hälft. Anläggningen har dessutom en äldre bodbyggnad direkt väster om hus 2, samt en jordkällare med timrad svale bara några meter norr om hus 2. När anläggningen förvärvades av staden år 1912 omgavs husen av välskötta trädgårdar. Strax öster respektive norr om hus 2 fanns då även några uthusbyggnader som idag är rivna.

Byggnaderna bär idag spår av flera upprustningar under 1900-talet, inte minst under perioden efter 1975. Tak, med hängrännor och stuprör är bytta, fönster och fönsteromfattningar är bytta och har fått träluckor. Hus 2 har fått sin veranda inbyggd till farstu och dörren är bytt. Grunderna har förstärkts med cement. Även husens inre har delvis moderniserats.

Från ca 1990 har torpet med sina byggnader använts som "motorgård" av föreningen Moonshine Cruisers, vilken har satt stark prägel på hus och miljöer. En liten entrébyggnad har tillkommit vid entrén. Direkt vid bodbyggnaden har en ny byggnad med servering och bardisk uppförts, här finns också två stycken så kallade bajamajor. I slänten mellan de två torpbyggnaderna har en stort trädäck med träbadkar uppförts. Hus 2 har fått en stor tillbyggnad med förråd och dansbana. Anläggningen är idag synbarligen i ganska slitet skick.

Källor:
Stockholms Stadsbyggnadsnämnds Arkiv
Stockholms stadsmuseum, Arkivet Torp och gårdar
Gatu- och fastighetskontorets Arkiv

Kommentar 190311: Burmanstorp låg strax söder om nuvarande Nynäsvägen, ungefär mitt för vägen från Karlsvik, och existerade troligen parallellt med torpet Larsboda, men ska ha rivits innan 1870-talet.