Stäng fönster Mönsterås kn, MÖNSTERÅS 3:1 M.FL. MÖNSTERÅS KYRKOGÅRD

Historik
År 1864 väcktes frågan om ny begravningsplats som ersättning för den gamla vid kyrkan inne i köpingen, som länge hade varit allt för trång. 1866 inköptes 40 000 kvadratalnar till ändamålet av rusthållaren Jonas Samuelssons sterbhus, Möllstad. Därpå följde diskussioner under åtta långa år. Förslag på utformning av begravningsplatsen och gravkapellet dryftades och förkastades. Hela sex fattade beslut överklagades ända upp till Kungl. Maj:t. 1872. Till slut kunde i alla fall den nya begravningsplatsen och kapellet invigas på Alla Helgons dag 1872. Begravningsplatsen hade vid tiden för invigningen ännu ingen mur och kapellet saknade bänkar, värme och orgel.
Redan runt år 1900 var den nya kyrkogården fullbelagd. År 1902 tillsattes en kommitté som fick i uppdrag att utreda var och hur en utvidgning skulle kunna komma till stånd. Det skulle dock dröja hela 30 år innan man kom så långt. Under tiden fick situationen lösas inom den befintliga ytan. Söder om kapellet låg ett område, som kallades ”Höjden” som ännu inte hade iordningsställt. Förslag framfördes på att schakta bort denna och använda jorden som fyllnadsmassor vid en utvidgning åt väster. Detta genomfördes aldrig utan i stället löstes den akuta platsbristen genom att området norr om kapellet grävdes om redan 25 år efter den första jordfästningen där. År 1921 aktualiserades åter frågan om ny begravningsplats genom att det fanns arbetslös arbetskraft att tillgå, som var lämplig för detta anläggningsarbete. Ärendet drogs i långbänk och inte förrän 1929 fattades ett beslut som innebar att det befintliga begravningsplatsen skulle utvidgas åt väster nedanför åsen. Det nya området kunde invigas 1933 i enlighet med kartor som hade upprättats av en ingenjör Stigman. Detta område benämns idag kvarter 13-42. På äldre fotografier syns att området såg ut ungefär som idag bortsett från att gravplatserna bestod av grus istället för som idag av gräs.
År 1943 byggdes ett bårhus på samma ställe som dagens. Förmodligen var det stadsarkitekten i Kalmar J. Fred. Olsson som ritade det. Det var en liten byggnad med två rum, ett för redskap och ett som bårhus.
År 1963 gjordes ytterligare en utvidgning som ritades av ???. Det nya området gavs en mycket tidstypisk utformning där strukturen av träd och klippta häckar och buskar är överordnade de enskilda gravplatsernas utformning. Gravvårdarnas storlek och utseende reglerades strikt för att passa in i helheten. Vid samma tid tillkom även bårhuset och ekonomibyggnaden, som båda ritades av L.E. Magnusson Arkitekt AB. Det befintliga bårhuset som hade uppförts 1943 revs.
År 1971 gjordes en omläggning av utvidgningen 1933. Förslaget upprättades av trädgårdsarkitekt F Gunnar Karlsson och bestod i att göra gravplatserna mer likvärdigt stora. Den tydliga uppdelningen i små gravplatser på allmänna linjen och stora köpegravplatser gjordes mindre tydlig. Samtidigt såddes grusgravarna in med gräs.
1988 gjordes vissa förändringar på kyrkogården. Det var framförallt de återstående grusgravarna i kvarter 1 och 2, det äldsta allmänna-linjenområdet som såddes in med gräs. Arbetena planerades av Trädgårds och Markprojektering Gunnar Klasson AB.
I början av 2000-talet asfalterades ett smalare gångstråk på den breda grusgången mellan Storgatan och kapellet.