Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS 4:9 VÄRSÅS MISSIONSKYRKA

Den evangeliska väckelsen nådde Värsås redan på 1850-talet. Prästerna i Värsås
kyrka var positiva till den nya rörelsen och upplät kyrkan för missionsmöten och gudstjänster. Samlingar ägde också rum i skolan och i fröknarna Ortmans barnhem i Värsås. 1873 slöt sig de troende samman och bildade Wersås Missionsförening som 1921 ombildades till Värsås Missionsförsamling. 1877 inköpte församlingen barnhemmet och höll där de flesta av sina sammankomster. Vid större möten var lokalerna i barnhemmet dock för små, och möjligheten att hålla möten i kyrkan hade försvårats genom att nya unga präster i kyrkan var motståndare till den fria andliga verksamheten. Församlingen beslöt därför 1882 att bygga ett eget gudstjänsthus. En tomt anskaffades och arbetet påbörjades samma år. En hemmansägare åtog sig att skaffa tegel till bygget och i utbyte fick han barnhemmet. Grundläggningarbetena och transporten av teglet fick missionsvännerna själva ombesörja. 1883 stod missionshuset färdigt och hade då inklusive inredning kostat 6.291 kronor. Missionshuset rymde med sina två salar 350 personer. Missionshuset tjänade församlingen utan större förändringar fram till 1956 då en omfattande renovering av byggnaden genomfördes för en kostnad av 100.000 kronor. Därvid ändrades kyrksalen så att församlingen, som tidigare satt vänd mot söder, nu sitter vänd mot norr, och kyrk- Kyrksalen från estraden. Bibelspråkstavla på kyrksalens vägg. salens läktare togs bort. Byggnadens namn ändrades till Värsås Missionskyrka.