Stäng fönster Skövde kn, VAROLA PRÄSTBOL 9:1

Historik
1869 - 1870 uppstod en väckelse i Varolabygden. Prosten i Varola, Jakob Otterström, var positiv till väckelsen så länge den höll sig inom kyrkans ram och möten hölls bl a i Varola kyrka och i skolan. En syförening bildades 1870, en söndagsskola startades 1876 och 1884 bildades Varola Friförsamling. Några år senare kom unga, nya präster till Varola kyrka och de hade en annan inställning till väckelsen. Det var nu inte längre möjligt för friförsamlingen att hålla möten varken i kyrkan eller i skolan. Församlingen satsade därför på att bygga ett missionshus för sin verksamhet. Bygget påbörjades 1885 och intresset var stort i bygden. Även de som inte var medlemmar i församlingen ställde upp och hjälpte till. Det berättas att några Varola-bor körde fram stockar till bygget nattetid för att inte bli kända som församlingens vänner. När missionshuset stod färdigt 1886 hade församlingen därför inga stora skulder.