Stäng fönster Hjo kn, DUVAN 3

Historik
Den evangeliska väckelsen nådde Hjo på 1850-talet genom resande kolportörer och predikanter. Till att börja med hölls möten i hemmen men 1862 uppförde missionsvänner i staden och den omgivande landsbygden ett missionshus i trä på tomt 32 vid Trädgårdsgatan i Hjo, Lutherska Missionshuset.
Huset gav rymliga lokaler för verksamheten. 1882 uppstod delade meningar inom
församlingen beträffande läran om försoningen. Detta medförde att inflytelserika medlemmar som företrädde den s k gamla åskådningen utestängde de som hade en friare åskådning från församlingen. De
utestängda bildade då en ny församling med namnet Hjo Kristna Brödraförening.
Namnet ändrades senare till Hjo Missionsförsamling. Brödraföreningen höll till att börja med
sina samlingar i hemmen och i en förhyrd sal vid Hantverkargatan. Lokalen visade
sig dock vara för liten för församlingens behov och en tomt inköptes vid Torggatan, omedelbart intill Lutherska Missionshuset, för att församlingen skulle kunna uppföra en egen kyrka där. En av församlingsmedlemmarna änkefru Kristina Ström sfrån Värsås utarbetade ritningar och 1885
kunde kyrkan byggas. Den fick namnet Betelkapellet och innehöll en större sal med 300 platser och en mindre sal samt bostad för vaktmästaren. Byggnadskostnaden uppgick till cirka 10.000 kronor.
Kyrkan hade ursprungligen ett torn över gatufasaden men detta revs 1904.