Stäng fönster Hjo kn, ISLERYD 1:6

Historik
Våren 1876 nåddes Hjo och trakten däromkring av en omfattande evangelisk väckelse. 1878 bildade de troende i Norra och Södra Fågelås en egen församling, som kom att omfatta inte mindre än 224 personer. Under de närmast följande åren arbetade församlingen i enighet, men under 1880-talet delades församlingen i två, en i Norra Fågelås och en i Södra Fågelås. I Norra Fågelås Missionsförsamling bildades en Ynglingaförening, som 1894 föreslog att församlingen skulle bygga ett missionshus. Församlingen samtyckte och man började samla pengar till bygget. Ynglingaföreningen lämnade en grundplåt på 50 kronor, men det dröjde till 1899 innan det var möjligt att gå vidare med byggplanerna. Ägaren till Isleryds Skattegård upplät ett markområde som tomt för missionshuset, och församlingen beslöt att uppföra ett missionshus som skulle rymma två salar och bostad för vaktmästare.
Stora salen skulle rymma cirka 300 sittplatser, och huset skulle uppföras av bräder med fyllnad av spån. En byggnadskommitté utsågs och arbetena påbörjades. Efter gemensamma ansträngningar stod missionshuset klart och invigdes 1901. Byggnadskostnaderna uppgick till 7000 kronor.