Stäng fönster Skellefteå kn, MISSENTRÄSK 2:21 BÖNHUSMILJÖN I MISSENTRÄSK

Historik
Missenträsk var den tredje by som utsynades inom nybyggesverksamheten i Jörns socken och detta skedde 1774. Nybyggena anlades nere vid sjön Missenträsket men tillkommande gårdar och bebyggelse kom senare att ligga högre upp på liden där risken för frost var mindre. Byn hade sin befolkningsmässiga höjdpunkt på 1950-talet. Då fanns här 35 små familjejordbruk som främst praktiserade myrodling. Missenträsk var en av de få byar där jordbruket utgjorde huvudnäringen ända in på 1970-talet. Idag återstår ett enda större jordbruk. Byn har gjort sig mest känd som författaren Sara Lidmans hemby och hennes föräldrar Jenny och Andreas Lidman var engagerade i tillkomsten av bönhuset.
Bönhuset och den aktuella fastigheten ligger på åsen i höjdläge centralt i byn, i första vägkorsningen vid infartsvägen där också den f.d. skolan, numera bygdegården ligger. Tomten till fastigheten Missenträsk 2:21 uppgår till 800 kvm. Gårdsplanen vid entrésidan mot norr består av gräs och tomten i övrigt består av skogsmark med inslag av blandade lövträd och tall.