Stäng fönster Leksand kn, TÄLLBERG 27:33 VILLA BJÖRKBACKEN OCH HOLPERSGÅRDEN

Historik
Villa Björkbacken och Holpersgården ligger hög med vacker utsikt över Siljan i den del av Tällberg som utgör ortens kärnby. Området präglas av öppen ängsmark, stora träd, småskaliga gårdar och smala vägar vilka ännu ger en aning av 1800-talets jordbrukslandskap. Det öppna landskapet är karakteristiskt för Tällbergs by och för att samverkan mellan landskapet och gårdarna ska kunna upplevas är de öppna markerna av avgörande betydelse.
Villa Björkbacken och Holpersgården omges av såväl omsorgsfullt anlagt trädgård som öppen ängsmark. Terrängen är lätt sluttande från öst till väst och i trädgården finns trappor, gräsbevuxna terrasser och slingrande grusgångar. Genom sitt läge på kullen och med den medvetna arkitektoniska gestaltningen har villan en prägel av representativ herrgård, där den gamla Holpersgården med björkbevuxna ängsmarker fungerar som nostalgiskt panorama.
Villa Björkbacken med tillhörande uthus ritades 1911 av Gustav Ankarcrona som ett nationalromantiskt sommarställe för Lilly Crafoord (f. Wallenberg). Samma år förvärvade Lilly Crafoord också Holpersgården med anor från 1600-talet. Gården har sedan dess kompletterats med äldre hus som flyttats dit från olika platser i Leksandstrakten. Främst skedde detta på 1960- och 1970-talen, men också så sent som på 1980- och 1990-talen har bebyggelsen kompletterats.