Stäng fönster Leksand kn, ALMO S:1 HÄRBREN I ALMO

Historik
Rent historiskt har gruppering av härbren på liknande sätt som i Almo inte varit främmande i Leksandsbyarna och andra byar i Dalarna. Enligt uppgift från Roland Andersson, tidigare kommunantikvarie på Leksands kommun, kan fenomenet ha förekommit i flertalet byar, med Leksands Gråda, Häradsbygden, Yttermo, Siljansnäs, Hedbyns Brända och Tibble som exempel. Bekräftade härbresklungor har funnits i Björka i Gagnef, Heden i Mockfjärd, Ytter Åkerö och Färnäs. Härbrena i Almo kom till sin nuvarande plats någon gång efter storskiftet 1826.
Den muntliga traditionen i Almo säger att härbrena flyttats i slutet av 1800-talet för att skyddas från brand. Det gör att påståendet skiljer sig från den traditionellt gängse placeringen. Det finns flera aspekter som kan ha haft betydelse för placeringen av härbrena. I Leksand, och i Dalarna som helhet, tillämpades realarv vilket innebar att samtliga av familjens barn, både pojkar och flickor, ärvde. Detta kom att innebära att arvslotterna till slut blev mycket små och trånga. Timmerbyggnader sågs som lösöre och kunde lätt plockas ned och återuppföras på ny plats. Många äldre timmerbyggnader har därför flyttats både en och två gånger, så även härbrena i Almo. Flera av härbrena har flyttmarkeringar. I Leksand fanns också en allmän motvilja mot skiftesreformerna och att tvärt emot övriga Sverige, där byar sprängdes och gårdar skiftades ut, koncentrerades i ännu högre utsträckning bebyggelsen i Leksand till få grupperingar inom varje by. Detta tillsammans med realarvets effekter med trånga lotter kan ha bidragit till en flytt av härbren ut på samfälld mark. Om flytten skedde i mitten av 1800-talet kan vissa härbren blivit nyuppförda på befintlig plats då flera är bedömda såsom av 1800-talstyp. Flyttades härbrena i direkt anslutning till storskiftet innebär det att de flesta härbren av 1800-talstyp nyuppfördes på befintlig plats. Härbre 4 och 6 flyttades hit från närliggande byar under 1800-talet och bör då ha placerats direkt i klungan. Baserat på datering är ungefär hälften uppförda på befintlig plats.