Stäng fönster Sandviken kn, ÅSEN 5:60 ROSENLÖFS TRYCKERI

Historik
Under 1800-talet skedde en närmast explosionsartad utveckling inom den grafiska branschen. Faktorer som den ökade läskunnigheten, massmediernas framväxt, samhällets institutionalisering och nya ljuskällor som gasljus och fotogen skapade en lysande marknad för små och stora tryckeriföretag.
Marknaden var inte heller bara begränsad till de större städerna. Även i småorterna fanns ett växande behov av tryckta produkter. Rosenlöfs tryckeri i Kungsgården är ett exempel på hur en sådan, lokal efterfrågan på kort tid kunde skapa ett företag med avsättning på en större marknad.
Tryckeriet startades 1886 av Helmer Rosenlöf (1867-1896). Enligt ett bevarat brev från 1887 var firmans första uppdrag att trycka valsedlar. Under de första åren kombinerades accidenstryckeriet med försäljning av lantbruksprodukter som havre, potatis, gödningsmedel och grisar.
Rörelsen växte och 1890 gick Helmer samman med sin bror Ruben (1861- 1938) under namnet Bröderna Rosenlöfs Accidenstryckeri AB. Företagets specialitet var kontorsmaterial som blanketter, fakturor och kontorsböcker, med avsättning i hela Norrland. Efter Helmers död 1896 drev Ruben Rosenlöf företaget ensam till 1937, då han sålde rörelsen till de anställda. 1930 var företaget som störst, med 15 anställda.
Under 1960-talet gick verksamheten vid Rosenlöfs allt sämre, kanske beroende på att man inte följde med i den allt snabbare tekniska utvecklingen. Satsningar på inköp av ny utrustning som automatisk cylinderpress och sättmaskin slog fel. Moderna tekniker som offsettryckning och fotosättning infördes aldrig. Personalstyrkan minskades till 4-5 anställda. När företaget gick i konkurs 1974 övertogs tryckeriet av Sandvikens kommun och fick stå kvar i orört skick med all utrustning. 1981 köptes också det intilliggande bostadshuset, ”Rosentorp”, som fram till 1942 hade hört ihop med tryckeriet.
Relativt snart väcktes tanken på att göra det nedlagda tryckeriet till ett levande grafiskt arbetsplatsmuseum. Våren 1983, knappt nio år efter nedläggningen, öppnades museet i anslutning till den svenska boktryckarkonstens 500-årsjubileum. I dag är Rosenlöfs tryckerimuseum ett av omkring 1 400 arbetslivsmuseer i Sverige. Här trycks fortfarande handsatta produkter på beställning. Från 1985 förvaltades tryckeriet av Stiftelsen Rosenlöfs tryckeri. Fastigheten har därefter förts över till Tekniska kontoret vid Sandvikens kommun och stiftelsen är under avveckling.
Källa: Byggnadsminnesutredning, Länsstyrelsen Gävleborg, 2022-04-01, Dnr 432-3761-2012