Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Solna kn, NORDAN 18 M.FL. "BLÅKULLA" OCH HAGALUND CENTRUM

 Anläggning - Värdering

"blåkulla" och Hagalund centrum
1/26/11
Motivering
Blåstreckad = Helhetsmiljö med synnerligen stort kulturhistoriskt värde som motsvarar fodringarna för byggnadsminne i kulturminneslagen.

De blå husen på hagalundsbergets topp i stadsdelen Hagalund är en omisskännlig del av Solnas siluett och stadsbild. Blåkulla som området har kommit att kallas har också blivit en otvetydig representant för det moderna Solnas framväxt. Få miljonprogramområden i Sverige fick en sådan medial uppmärksamhet när det uppfördes som detta. Folkopinionen uttryckte vanmakt och förtvivlan över hur den gamla stadsdelen på berget nästan i ett svep revs för att ge plats åt den nya bebyggelsen. Men staden var tydlig, Solna behövde moderna fungerande bostäder byggda efter tidens standard med centralvärme, utrustade kök, badrum och tvättstugor. Man ansåg att de befintliga husen var slitna, fallfärdiga och undermåliga för boende. Trots protester genomfördes rivningarna och i slutet av 1960-talet började det nya Hagalund att byggas. 1973 stod sedan bostadshusen inflyttningsklara för sina första hyresgäster.

Temat för byggnaderna är den skarpa och släta skivan med stramt uppbyggda fasader. Fönster och balkonger är använda som grafiska element individuellt utformade för varje hus. Materialvalen och färgsättningen samverkar och utskiljer olika funktioner. Genom den blå färgen har samhörigheten med himlen betonats och så givit husen en arkitektonisk kvalitet och karaktär ovanlig både för sin tid och hustypen – det höga skivhuset. Höghusens ljusblå plåtar bryts av med bottenvåningarnas orange klinker som binder samman gaturummet och de låga husen. Den konstnärliga utsmyckningen av Bo Ahlsén och Lars Abrahamsson vid bostadshusens bottenvåningar och den medvetna färgsättningen visar på den höga estetiska ambitionsnivån. Gårdsmiljöerna har medvetet gjorts trafikseparerade och avskiljda från gatumiljön och utformats individuellt för både lek och samvaro och bidrar till den genomarbetade helhetsmiljön. Parkeringsplatserna är placerade under gårdarna och underordnas så boendemiljön.

Blåkullas betydelse för Solna, med sina åtta höghus, centrum och låghus, kan idag inte överskattas. Stadsdelen är ett koncentrat av Solnas historia, moderna utveckling, lokalidentitet samt ett typexempel på de konflikter och strider som föregrep och till slut bidrog till avstannandet av omfattande rivningar av hela stadsdelar och kvarter i de stora städerna. Arkitekturen och stadsplaneringen är högmodernistisk och intimt förknippad med den fransk-schweiziske arkitekten och stadsplaneraren Le Corbusiers idéer om en mänskligare stad med människor boende bland ljus, luft och grönska högt över bilarna som skulle underordnas boendemiljöerna. Blåkulla är ett miljonprogramsområde av nationell betydelse.

Anläggningen Nordan 18-25, Sunnan 14-20 har högsta kulturhistoriska värde. Alla förändringar av miljön eller byggnaderna kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet. Varje byggnad har givits en individuell klassificering.