Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Solna kn, BLÅMESEN 1 TALLBACKASKOLAN

 Anläggning - Värdering

tallbackaskolan
2/1/11
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Som delar i ett nytt stort bostadsområde är skolor och förskolor centrala funktioner som staden har att lösa. I Huvudsta gjordes det noggrant och med omsorg när stadsdelen byggdes ut under 1960- och 1970-talet. Tallbackaskolan uppfördes åren kring 1967 som en av flera skolor i stadsdelen men den enda högstadieskolan. Den placerades centralt i stadsdelen mellan de nya grupperna av flerbostadshus och i anslutning till det stora grönområdet som sträcker sig ned till Huvudsta strand. Skolans funktion är tydlig i relation till övrig bebyggelse och avläsbar i sin utformning och sträckning.

Arkitekturen har stark släktskap med den som användes för betydelsefulla offentliga byggnader vid samma tid vilket tydliggör skolans flaggskeppsfunktion i stadsdelen. De rustika materialvalen av rött tegel och mörklaserad träpanel möter varandra i en lyckad förening och utgör arkitekturens kärnkomponenter. Omsorg om markplanering och detaljer är slående och vittnar också om ett ansvarstänkande om barnens dagliga miljö som genomsyrade dåtidens skolbyggande. Till skillnad från skol- och förskolebyggnader som började uppföras på 1970-talet var 1960-talets skolor och förskolor individuellt och omsorgsfullt utformade med i huvudsak kvalitetsmässiga material som exempelvis fasadtegel. Gårdsmiljöerna var genomtänkta och visuellt tilltalande. Även konstnärlig utsmyckning kunde förekomma. Skulpturgruppen ”Lekande barn kring fast block” är ett sådant inslag. Skolan är på tidstypiskt sätt icke hierarkiskt uppbyggd och dess olika delar samverkar och stärker varandra. Den stora volymen har effektivt brutits upp genom att delas upp i mindre enheter som samlas kring flera gårdar. Som helhet är skolan fint inpassad i kringmiljön. Dess placering intill Armégatan visar att man också lagt vikt vid tillgängligheten.

Några förändringar har gjorts genom årens lopp av vissa partier på en del av byggnaderna (delvis pga. brand) men den ursprungliga arkitekturen kan ändå beskrivas som oförändrad. Blåmesen 1 har ett högt kulturhistoriskt värde genom sin funktion i Huvudsta och genom sin välgestaltade arkitektur.

Alla förändringar av byggnaderna eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.