Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Solna kn, HUVUDSTA 3:1

 Anläggning - Värdering

2/1/11
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

I kanten av Huvudstafältet i västra Huvudsta ligger en mindre förskola som byggdes kring år 1970. Den är uppförd som en låg enplansbyggnad med sadeltak och en häckomgärdad gård kring huset. Förskolan har fått en gynnsam placering i anslutning till det stora grönområdet Huvudstafältet. Den nås via lokalgatan Göran Perssons väg.

Till skillnad från skol- och förskolebyggnader som började uppföras på 1970-talet var 1960-talets skolor och förskolor individuellt och omsorgsfullt utformade med i huvudsak kvalitetsmässiga material som exempelvis fasadtegel. Gårdsmiljöerna var genomtänkta och visuellt tilltalande. Även konstnärlig utsmyckning kunde förekomma. Denna förskola är ett fint exempel på dessa välgestaltade byggnader.

Förskolan är den arkitektoniskt mest lyckade i stadsdelen och är mycket välbevarad. Den är ambitiöst utformad med en stillsam omtanke om barnens dagliga miljö. Utmärkande drag är växlingen mellan den vita kalksandstenen och den mörkbetsade träpanelen i fasaderna. De ursprungliga fönstren är kvar och bidrar till den genomarbetade kvaliteten. Huskroppen har brutits svagt på mitten och bildar en avskiljd gårdsmiljö vid förskolans entrésida åt söder. Längs den sidan har också taket dragits ut för att skapa en skyddad altan med vita pelare i trä. Entrédörrarnas ljusa träpanel kontrasterar effektivt till fönstersättningen och de vita byggnadsdetaljerna.

Sammantaget har förskolan i Huvudsta 3:1 (husnr 32) ett högt kulturhistoriskt värde genom sin arkitektoniska kvalitet, autenticitet och särställning i Huvudsta.

Alla förändringar av byggnaden eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.