Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Färgelanda kn, TORPS PRÄSTGÅRD 1:17 M.FL. TORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TORPS KYRKA
1/26/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Kyrkan har ett karakteristiskt höjdläge i det böljande odlingslandskapet invid Valboån, i närheten av dess utflöde i Ellenösjön. Området utgör den sydligaste delen av Valbodalen, ett stort riksintresseområde för kulturmiljövården. Kyrkan ingår i ett mindre sockencentrum med prästgård, skolbyggnad, en f d lärarbostad och en f d kyrkvaktmästarbostad.

Torps kyrka avspeglar Dalslands små vitputsade medeltida stenkyrkor med tillbyggda tresidiga kor från 16-och 1700-talen och fristående klockstaplar. Kyrkan härrör dock inte från medeltiden utan nyuppfördes 1750-55. Formspråket motsvarar dock dessa kyrkors och kyrkplatsen är troligen medeltida. Kyrkan har genomgått flera förändringar, men i väsentliga delare bevarat sin ursprungliga exteriöra utformning som en liten enkel stenkyrka. Kyrkorummet präglas av olika tidsskikt där altaruppsats och predikstol från 1700-talet, bänkinredningen från 1916 samt det målade korfönstret och trärelieferna på predikstolen och läktarbröstningen från 1950-talet utgör karakteristiska inslag. Från en renovering 1935 härrör bl a vapenhuset och södra långsidans ekport med beslag av konsstmide.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- kyrkan ligger inom ett riksintresseområde för kulturmiljövården, Valbodalen dalgång
- kyrkan utgör en del av ett traditionell sockencentrum med prästgård och skolbyggnad
- kyrkans bevarade ursprungliga karaktär som en liten enkel stenkyrka
- den bevarade 1700-talsinredningen, altaruppsats och predikstol
- den bevarade bänkinredningen från 1916
- den tidstypiskt utformade altarringen från 1935 med sluten barriär
- 1950-talets konstnärliga utsmyckningar, det målade korfönstret och trärelieferna på predikstolen och läktarbröstningen