Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Herrljunga kn, BRODDARP 10:1 BRODDARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRODDARPS KYRKA
11/9/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Broddarps kyrka omges av ett öppet jordbrukslandskap och formar ett mindre sockencentrum tillsammans med församlingshemmet i den gamla skolan strax väster därom.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården återspeglar sin omgivning genom att vara fritt exponerad med endast ett fåtal kraftigt hamlade träd längs muren. Här stod förr en medeltida kyrka som revs i samband med att den nya uppfördes 1897-98 på samma plats. En ekonomibyggnad finns som troligen är samtida med kyrkan eller yngre.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Broddarps kyrka ritades av arkitekt Carl Möller och uppfördes 1897-98. Det speciella med denna kyrka är att den uppförts som om det vore den medeltida kyrkan som byggts till, vilket var det ursprungliga tanken. Därav kommer proportionerna på denna ovanligt nätta salkyrka. På ett mycket sällsynt sätt manifesterades här tveksamheten man under seklet kände inför, och kompromissen man valde mellan, att bevara eller bygga nytt. Det har såväl ett samhällshistoriskt som byggnadshistoriskt värde. Kyrkan är byggd i samma tidsanda av exteriör nationalromantik som grannkyrkan i Alboga med blottad kvaderstensstomme, anspelande på romansk arkitektur vilket sammanföll med vurmen för traditionella byggmaterial och -tekniker. Särpräglande är tornets utvändiga rundade trapphus, vilket tillsammans med torntakets strama utformning betonar en medeltida prägel. Kyrkorummets inredning är mycket välbevarad med en blandning av nygotik i den märkliga, skirt valvimiterande innertakskonstruktionen och bänkarnas trepass och nyromanik med rundbågar på läktar- och altarbarriär, predikstol samt orgelfasaden från 1912. Väggarna har också en säregen artikulerande rundbågslist över fönstren. Altartavlan är en solitär från 1600-talet i en arkitektonisk omfattning med empirkaraktär och ersatte altarkorset 1937. Utöver antikglas från 1955 och diskreta förrådsutrymmen i väster från 1967 har inga förändringar av vikt vidtagits. Den romanska dopfunten, samt flera andra överförda gamla föremål placerade i vapenhuset, minner om kyrkans föregångare. Trapphuset och läktarens förrum har en förtjänstfull ålderdomlig atmosfär. Kyrkan är alltså som helhet i det närmaste intakt och bär på ett säreget vis osedvanligt mycket av föregångaren med sig.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar och trädkrans.
- Kyrkans ålderdomliga proportioner.
- Kyrkan är som helhet i det närmaste intakt sedan uppförandet.
- Kyrkans exteriör som representant för gruppen av oputsade kvaderstenskykor
från decennierna kring 1900.
- Interiörens tidstypiskt eklektiska utformning.
- Takets utformning och vägglistverken är avgörande för kyrkorummets
individualitet.
- Kyrkorummets mycket välbevarade inredning och inventarier. Varje
förändring bör göras med stor varsamhet.
- Sydbänkarnas hatthyllor.
- De äldre inventarierna.