Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, VÄSTRA GERUMS KYRKA 1:1 VÄSTRA GERUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTRA GERUMS KYRKA
9/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Västra Gerums kyrka har ett öppet och framträdande läge i odlingslandskapet. I anslutning till kyrkan ligger ett sockenmagasin från 1700-talet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur och av en trädrad. Huvudingången utgörs av en smidesgrind mellan stenstolpar. De nyare gravvårdarna i norr indelas genom häckar i kvarter. På kyrkogården finns två stenkors från 1600-1700-talet, några vårdar med stenram samt en grupp med tio enhetliga gravvårdar över släkten Kuylenstierna, Stora Kålltorp.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING -Av den tidigmedeltida gråstenskyrkan är såväl västtornet som en stor del av långhuset bevarat. Det ålderdomliga, uppåt avsmalnande tornet kännetecknas sin spånklädda spira. Vid 1700-talets mitt förlängdes koret åt öster samt breddades och en sakristia uppfördes i norr. Trots 1700-talskoret och senare förstorade fönster, har kyrkan bibehållit sin medeltida karaktär. I tornets sydfasad är inmurat en runsten och i korets sydfasad en sten med latinsk, senmedeltida text.
Kyrkans lugna och harmoniska interiör, med ojämna och karaktärsskapande murar, präglas av kontinuerliga förändringar under senmedeltiden och framåt i tiden. Dopfunten och en kyrkklocka är medeltida liksom väggarnas på 1950-talet framtagna fragment av dekormålning. Predikstolen och altaruppsatsen, den senare renoverad och återinsatt i kyrkorummet 1910, är från sent 1600-tal. 1700-talet representeras av det plana trätaket och troligen av fönstrens draperimålningar. Altarringen och den anpassade, slutna bänkinredningen tillkom vid Axel Forsséns renovering 1950, då även tornets bottenvåning inlemmades i kyrkorummet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans markerade läge i närheten av sockenmagasinet
-Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och hör till ett omistligt kulturarv.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Fasadens runsten och sten med latinsk inskription
-Interiörens prägel av olika tiders förändringar
-Väggarnas senmedeltida kalkmålningar, tillskrivna Mäster Amund
-Bevarade draperimålningar
-Bevarad inredning från medeltid - 1900-tal
-Takens spån- och skiffertäckning
-Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångar och äldre gravvårdar.