Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, ÖGLUNDA 25:1 ÖGLUNDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖGLUNDA KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Öglunda kyrka i Valle härad är belägen i randområdet mellan jordbruksbygd och skogsbygd, nära en ravin på Billingens västra sluttning. Kyrkan omges av en kyrkby, bestående av bland annat spridda gårdar, före detta prästgård, skola och mejeri.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den närmast kvadratiska kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur och en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar. På kyrkogården finns enstaka vårdar omgärdade av stenram, en gravtumba och grusgångar
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING -
Av den tidigmedeltida kyrkan återstår det smalare, rakt avslutade östkoret (numera dopkapell) samt ett kraftigt västtorn av med spetsigt spåntak. Trontaket bär medeltida prägel. En korsarm i norr uppfördes på 1700-talet, medan södra korsarmen med karakteristisk, nyromansk trefönstergrupp, representerar 1880-talet. Fasaden av grovt tuktad kalksten genombryts i övrigt av stickbågiga fönsteröppningar. Sedan 1960-talet täcks fasaden av en mycket tunn puts. Nordportalens huvudingång omges av två gravhällar. Nuvarande portaler ritades av Adolf Niklasson 1950.
Interiören präglas av förändringar under sent 1800-tal och under 1900-talet. 1883 förlades koret till den nyuppförda korsarmen i söder. Nuvarande predikstol, altarring och nummertavla är från denna tid. Dåvarande altarprydnad i form av ett mantelkors förvaras nu i östkorets dopkapell. Tunnvalvet av trä är ett resultat av Adolf Niklassons renovering 1950 liksom Valter Lundqvists dopfunt, bänkinredningen och det flacka takvalvet av trä. Korfönstren pryds sedan 1990 av glasmålningar av Folke Heybrock. Även nuvarande färgsättning är från 1990.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan och närliggande gårdar utgör en välbevarad kyrkomiljö invid Billingen
-Bevarat medeltida torn och kor
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Exteriörens huvdsakliga prägel av 1700- och 1800-tal
-Bevarad inredning från 1883
-Interiörens prägel av 1900-tal
- Folke Heybrocks glasmålningar
-Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångar, ekonomibyggnad och äldre gravvårdar.