Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, ÖXABÄCKS STOM 1:40 ÖXABÄCKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖXABÄCKS KYRKA
11/3/05
Motivering
ÖXABÄCKS KYRKA är belägen på en höjd i den östra delen av Öxabäcks samhälle och utgör med sin tydliga och höga placering ett viktigt blickfång i det omgivande kulturlandskapet och byn. Sockenstugan belägen sydväst om kyrkan har anor från 1600-talet och fick sitt nuvarande utseende 1910. Församlingshemmet är beläget öster om kyrkan. Kyrkan är belägen på en muromgärdad terrass och kyrkogårdens karakteristiska terrasseringar och många träd utgör viktiga miljöskapande inslag.

Kyrkan byggdes 1874-75 efter ritningar av arkitekten Albert Teodor Gellerstedt och utgör en av mycket få kyrkor av hans hand. Kyrkan är den enda i Sjuhäradsbygden som representerar de nyklassicistiska kyrkorna där detaljutformningen präglas av ett mer romaniserande formspråk, med rundbågefriser och flersprångiga rundbågiga muröppningar. Karaktärsskapande är tornets trappgavlar.

Interiören präglas av de förändringar som gjordes 1944-45 under ledning av arkitekten Axel Forssén, särskilt beträffande innertakets utformning och bänkinredningen, samt av 1970-talets omgestaltning av kyrkorummets västparti med ny läktartrappa och läktarunderbyggnader. De enda kvarvarande delarna av den fasta inredningen från kyrkans tillkomsttid är predikstolen, altarprydnaden och orgelfasaden. Glasmålningarna i korets östfönster utfördes 1928 av Stockholms glasmåleri, tidstypiskt med eget uttryck. Kyrkans äldsta inventarier är den medeltida dopfunten och en kalvariegrupp i trä.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet och byn.
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och parkliknande karaktär.
- Kyrkan är ett exempel på en betydande arkitekts, Albert Theodor Gellerstedts, verk och har ett högt arkitekturhistoriskt och personhistoriskt värde.
- Kyrkan som den enda med trappgavelstorn i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift.
- Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör.
- Predikstolen, altarprydnaden och orgelfasaden.
- Den medeltida dopfunten och kalvariegruppen.