Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, EDSBERG 9:1 EDSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

EDSBERGS KYRKA
3/19/02
Motivering
KYRKOMILJÖN –edsbergs kyrka är belägen i ett öppet åkerlandskap på en flack del av rullstensåsen. Edsbergs kyrkomiljö ligger inom ett större område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården. närmast kyrkan ligger f d kyrkskolan från mitten av 1800-taelet, nu ombyggd till församlingshem.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården är bevuxen med gräs och har krattade grusgångar. kyrkogården omges av en kallmurad stenmur. I norr har kyrkogården nyligen utvidgats med bl a en minneslund som omgärdas av ansade häckar. Äldre gravvårdar finns framförallt norr och öster om kyrkan.

kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus med kor i öster, sakristia i norr och asymmetriskt placerat torn i väster. Kyrkans murverk av sand- och kalksten är oputsad vilket gör att kyrkans olika byggnadsfaser är avläsbara. Långhusets och sakristians sadeltak är belagda med skiffer medan tornets pyramidformiga huv är klädd med kopparplåt.
Ingången i tornets bottenvåning är försedd med en renässansport i trä och i långhusets sydvästra hörn finns delar av en romansk portal med en medeltida smidesbeslagen dörr.

Kyrkan uppfördes under 1100-talet eller tidigt 1200-tal med rektangulärt långhus, smalare kor i öster och förmodligen torn i väster. Under senmedeltiden utvidgades koret till samma bredd som långhuset. Sin nuvarande utsträckning fick kyrkan kring 1650 då den utvidgades med ett skepp i söder. Materialet till tillbyggnaden hämtade man vid det övergivna Riseberga kloster. Sakristian uppfördes 1763.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Edsbergs kyrka som utvidgades med ett skepp i söder år 1650 har kvar stora delar av sitt medeltida murverk och det för närke karakteristiska uppåt avsmalnande, delvis ommurade tornet. I exteriören som sedan 1901 står utan puts kan man tydligt avläsa kyrkans byggnadshistoria. från kyrkans äldsta period härrör den i södra muren belägna portalen med tillhörande smidesbeslagna dörr.

Interiören domineras av de kraftiga pelarna som delar kyrkorummet i två valvslagna skepp. Den ovanliga planformen med två skepp är en följd av tillbyggnaden under 1600-talets första hälft. interiören präglas av renoveringar utförda under 1900-talet, bland annat 1912 och 1944 men också 1974, då bl a färgsättningen tillkom. I altaruppsatsen i provinsiell barockstil har skulpturer från ett medeltida altarskåp återanvänts.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument

- Den utflyttade romanska sydportalen med sin huggna omfattning och sin medeltida smidesbeslagna dörr hör till de få bevarade i Närke.

- det för landskapet karakteristiska romanska tornet med spår av tornkapell samt senare tillkommen renässansport.

- den på ursprunglig plats bevarade Gurneyska värmeugnen är en av få rester i Örebro län efter de värmeinstallationer, som ägde rum i kyrkorna från 1800-talets senare hälft.

- den fasta bänkinredningens sammanhållande verkan på det mycket breda kyrkorummet