Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Eskilstuna kn, HÄLLBY 1:30 HÄLLBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÄLLBY KYRKA
1/16/08
Motivering
KYRKOMILJÖN – Området omkring Hällby består av bruten skogsbygd i väster och odlad slättbygd i öster. Idag är dessa delvis tätbebyggda. Kyrkotomten omges av en blandad villabebyggelse uppförd på en långsträckt åsrygg, ett mindre skogparti och en väg öster om kyrkan. Församlingshemmet är uppfört norr om kyrkan.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Hällby kyrka är uppförd på ett gravfält från förhistorisk tid. Kyrkotomten omges av en låg stenmur. Anläggningen är en vildvuxen naturtomt med mycket träd, buskar och blommor. Förhistoriska gravar finns fortfarande främst öster om kyrkan. Från ingången i norr och runt kyrkan finns grusade gångar.

I kyrkotomtens nordöstra hörn står klockstapeln från 1939. Den är en öppen klockbock på gjutna betongplintar. Stapeln är utförd med tre spånklädda, tjärade hjärtstolpar och har en spånklädd, tjärad huv.

KYRKAN – Hällby kyrka är orienterad i norr-söder och har i grundplan formen av ett långhus med smalare, rakt kor i norr och ett vapenhus i öster. Innanför vapenhuset finns ett kapprum med passage till kyrkorummet i norr och samtalsrum och sakristia i väster. I takplan har byggnaden formen av ett latinskt kors genom de uppskjutande gavelpartierna i öster och väster.

Kyrkobyggnaden har en brungul, spritputsad sockel och tegelmurade fasader slammade i ljust gult. Fönster- och dörrsnickerier är brunmålade. Kyrkans branta sadeltak är täckta med rött, enkupigt taktegel med nockpannor.

Hällby kyrka uppfördes 1931 efter ritningar av arkitekt Hugo Grefveberg. Huvuddelen av kyrkans skulpturala utsmyckning utfördes av skulptören Albin Helldén och färgsättning utfördes av konstnären Ernst Söderberg.

Kyrkan är välbevarad sedan uppförandet. Vid en renovering 1973 gjordes en del förändringar i koret, bland annat lades nytt golv in och ett nytt altarbord tillverkades. Vidare ersattes altartavlan med en gobeläng.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Kyrkans exteriör präglas av läget på det vildvuxna, förhistoriska gravfältet och av sin strama enkelhet med tegelmurade, slammade fasader, branta tegeltäckta sadeltak och brunmålade snickerier.

Kyrkans interiör präglas ännu till stor del av sin ursprungliga gestaltning med utsmyckning av skulptören Albin Helldén, Torshälla. Inredningen äger höga konstnärliga värden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Bevarad originalinredning ,träsniderier och övriga originaldetaljer skall hanteras med varsamhet.
- Albin Helldéns helhetsgestaltning av kyrkorummet, som delvis redan har naggats i kanten vid renoveringen 1973.
- Exteriörens slammade fasader med synligt tegel och yttertakets täckning med enkupigt lertegel.