Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vänersborg kn, NÄS 3:21 VÄNERSNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄNERSNÄS KYRKA
5/16/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vänersnäs kyrka med kyrkogård är belägen på en halvö i Vänern, med vy över öppna fält mot viken Dättern i ett flackt, lummigt jordbrukslandskap med spridda äldre villor och gårdar. Mitt emot kyrkan, på andra sidan av landsvägen, finns en sockenstuga från 1800-talet, numer ekonomibyggnad för kyrkan, och ett församlingshem intill byggt år 2000. Det uppfördes på platsen för en äldre ekonomibyggnad som hyst kyrkstallarna. Gränsande till kyrkan är gamla posthusets fastighet och ett stycke därifrån är före detta prästgården belägen. Sammantaget visar byggnaderna på ett tidigare sockencentrum.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkoanläggningen har anor sedan medeltiden. Kyrkogården har en äldre del på kullen runt kyrkan och nyare delar från 1930-talet och framåt nedanför stödmurarna åt alla håll utom norr, där bogårdsmuren följer landsvägen. En trappa i muren av förmodat hög ålder finns bevarad. Kullen har en rundad form av medeltida karaktär och öppna ytor utan kvarter på åldrigt vis. Trädraderna med askar tillkom 1776.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en av fyra i Väne kontrakt med medeltida anor. Kyrkan brann 1941 men återuppbyggdes på kvarvarande murar till likadant utseende, även tornspiran. En sakristia tillbyggdes åt söder istället för norr. Delar av den medeltida muren kvarstår i nordväst men i övrigt präglas formen av utvidgningen på 1730-talet med tidstypiskt tresidigt kor. Tornet är i nygotisk stil från 1874. Interiörens inredning och inventarier av arkitekt Axel Forssén är helt intakta från 1941-42 och sobert traditionellt och samstämt. Även färgsättningen är bevarad och tidstypisk och mycket väl sammanhållen. Kryssfanerstaket är ett tidsbärande element. Innertakets välvning ersatte efter branden ett tredingstak. Bänkarna når på ålderdomligt vis ända till västväggen och ut till väggarna. Ovanligt nog är både altartavla och läktarbarriärens tavlor av en kvinnlig konstnär. Orgelfasaden utmärker sig med en mycket ovanlig och djärvt modern utformning. Den medeltida dopfunten, ett medeltida tympanon, en bemålad predikstolsdörr från 1700-talet och ett fåtal andra äldre inventarier vittnar om kyrkans historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan, tillsammans med sockenstugan, posthuset och prästgården är rester av
ett tidigare sockencentrum.
- Sockenstugan.
- Kyrkokullen utan gravkvarter, dess gamla trädrader, murtrappa, grindar och grusade gångar.
- Bevarade medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Exteriörens återskapade prägel av 1700- och 1800-talens utformning och
bevarade äldre murar.
- Skifferbeläggningen på taket är ett regionalt särdrag.
- Interiörens intakta plan från 1730-talets ombyggnad.
- A. Forsséns restaurering 1941-42 är restaureringshistoriskt intressant.
- Interiörens intakta inredning och inventarier samt färgsättning från ovan
nämnda restaurering, där kryssfanerstaket är ett tidsbärande element.
- Bevarad äldre inredning och inventarier eller fragment därav.