Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, FAGERED 1:2 FAGEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FAGEREDS KYRKA
10/12/06
Motivering
FAGEREDS KYRKA och församlingshem är belägna invid korsvägen mitt i Fagered i norra delen av Falkenbergs kommun. Väster om kyrkan passerar Fageredsån. Kyrkogården inhägnas av kallmurade skalmurar som kantas av äldre högväxta träd med stora kronor. I murens norra del finns järnanordningar som förr användes till att binda fast hästarna. Ingångar via smidesgrindar och grusade gångar. På kyrkogården finns gravvårdar från 1600-talet.

Den nuvarande vitputsade stenkyrkan uppfördes på medeltida kyrkplats 1833 efter ritningar av Stockholmsarkitekten Axel Nyström och består av ett rektangulärt långhus med torn i öster, där bottenvåningen fungerar som sakristia. Byggmästare var Nils Andersson från den kända byggmästargruppen i Sandhult. Tornets ovanliga placering i öster kommer sig av att marken intill Fageredsån invid kyrkans västgavel var för sank. Tornet har en ålderdomlig ingång genom en utvändig trappa. Kyrkan är både till exteriör och interiör ett relativt välbevarat exempel på byggnadstidens strama klassicism. Väst- och sydportalerna är något infällda i murlivet och artikuleras med stora rundbågar, samt försedda med rundfönster ovanför portarna.

Kyrkan har en mycket välbevarad enhetlig nyklassicistisk inredning av särskilt kulturhistoriskt värde. Altaruppsats (1833) och predikstol (1836) är verk av Johannes Andersson i Mjöbäck. Skranket invid predikstolen är troligen utbytt någon gång under 1900-talet. Invändigt målades kyrkan inte förrän år 1844 av målargesällen Theodor Mohme, känd för lite mera färgstarka färgsättningar än tidens gängse gråvita. Bland kulörerna märktes rött, grönt och guld. Mohme dekorerade även trätunnvalvet samt läktarbarriären med apostlabilder och landskapsskildringar. Till de inventarier som inte ommålats sedan dess hör altarprydnaden, predikstolen, taket med bred dekorativt målad list, läktarbarriären och orgelfasaden. De bemålade, något nedsänkta, cirkelrunda dekorationerna i taket invid kronfästena har varit en del av ett äldre varmluftssystem.

En altaruppsats från 1600-talet i barockstil är överflyttad från den nuvarande kyrkans föregångare och placerades vid en renovering 1922 på långhusets södra vägg. Vid samma renovering ombyggdes bänkinredningen genom att gavlarna breddades. De tre bakre bänkraderna borttogs 1981. Den medeltida dopfunten har på 1200-talet tillverkats lokalt vid Funtaliden i Fagered av den s k "Fageredsmästaren". Dopfuntsverkstaden var belägen 1 km norr om kyrkan. Denna minner tillsammans med flera medeltida inventarier om kyrkplatsens historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, grusade gångar och trädrader.
- Kyrkans sedan byggnadstiden välbevarade exteriör.
- Kyrkan är ett välbevarat exempel på ett av Axel Nyströms verk.
- Altaruppsatsen från 1600-talet.
- Den välbevarade fasta inredningen sedan byggnadstiden; Predikstol och altaruppsats, med altarkors på ursprunglig plats, altare, altarring, orgelfasad och bänkinredning.
- Kyrkorummets väl sammanhållna färgsättning som ligger nära den ursprungliga.
- Den medeltida dopfunten och senmedeltida inventarier.