Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Strömsund kn, GÅXSJÖ 6:1 GÅXSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÅXSJÖ KYRKA
12/31/05
Motivering
Gåxsjö kyrka byggdes precis som andra kyrkor under samma tid för framtiden. En församling med ca 700 medlemmar begåvades med en kyrka med plats för 1000 sittande, vilket inte var ovanligt i Norrlands inland där befolkningsutvecklingen var stark när skogen fick ökat värde.

Den öppet och vackert belägna kyrkan är ett utomordentligt exempel på träbyggnadskonstens utveckling under 1800-talets mitt och senare hälft. I tekniska tidskrifter propagerade arkitekter och ingenjörer för ett rationellt byggande med ett lätt, ofta medeltidsinspirerat formspråk där materialets inneboende egenskaper utnyttjas. F.R Ekberg skapade ett i nationellt perspektiv ypperligt exempel på trägotik och en motsvarighet till de samtida stadskyrkorna i tegel. Den välbyggda kyrkan är utvändigt nära ursprungsutförandet med det korrugerade plåttaket som enda betydande avvikelse.

Den ljusa och väldiga interiören präglas av materialet trä i såväl hantverksmässigt bearbetad som industriellt producerad form. Kyrkan stod i princip orörd fram till 1961 då rivningshotet var avvärjt. Tillkomsten av läktarunderbyggnad och smärre inskränkningar i bänkarnas antal förtar inte intrycket av en mycket välbevarad och tidstypisk gudstjänstlokal. Förändringen av ljusföringen genom nya fönster inverkar i högre grad på kyrkorummets ursprungliga karaktär.

De gotiska stilreferenserna i exteriören är betydligt mer nedtonade i den eklektiska i inredningen, vilket inte är ovanligt. Korpartiets intakta arrangemang med skärmvägg till sakristian och bevarad färgsättning av den vitala inredningen är exempel på en för slutet av 1800-talet vanlig men numera sällsynt företeelse. Moderna avvikande inslag är få och diskreta.

Att särskilt tänka vid sidan om grundkraven vid förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkogårdens karaktärsskapande element såsom orörda partier med äldre gravvårdar, grusgravar, häckar och gångar

Det till kyrkans arkitektur nära anslutna f.d. bårhuset

Den utvändiga färgsättningen av kyrkobyggnaden

Sidoläktarnas och tornkammarens välbevarade ursprungliga utseende

Den i kyrkliga sammanhang numera sällsynta men tidigare dominerande färgsättningen i vitt och guld som återfinns på sakristivägg, altare, altarring och predikstol

Kyrkan är särdeles rik på originalbeslag som lås, dörrtrycken, armaturer etc. som är omistliga för ett bevarat helhetsintryck

Bänkinredningen