Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristianstad kn, DEGEBERGA 106:1 DEGEBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

degeberga kyrka, DEGEBERGA KYRKA
7/16/20
Motivering
Kyrkan, bårhuset och kyrkogården utgör tillsammans med den före detta skolan, tingshuset och gästgivargården och övrig äldre bebyggelse en ovanligt innehållsrik kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens tidigare betydelse som socknens centrum. Gravvårdarnas stora variationer av titlar kan berätta om byns framväxt och är samhälls- och socialhistoriskt intressanta delar av kyrkoanläggningen.

Degeberga kyrka representerar de små medeltida kyrkobyggnaderna som under 1800-talet tillbyggdes bland annat på grund av befolkningsökningen, men också på initiativ av sockens adliga släkter. I detta fall ägarna till Vittskövle slott som hade patronatsrätt. I Degeberga skedde utvidgningen med en stor korsarm på södra sidan och samtidigt ändrades kyrkorummets orientering, vilket är relativt ovanligt. Samhörigheten med Vittskövle är även påtaglig genom donationer av inventarier, som till exempel den påkostade predikstolen med intarsiainläggningar.

Det välbevarade västtornet och delar av långhuset och koret återstår från den medeltida kyrkobyggnaden. Den romanska triumfbågen är bevarad och lär ha varit dekorerad med kalkmålningar. Tornets takstolskonstruktion av ek är i stort sett intakt och både långhuset och koret har delvis bevarade delar av den medeltida takstolskonstruktionen. Dessa utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik och kan berätta mer om kyrkans tidiga byggnadshistoria.

Kyrkans interiör är ljus och luftig och karaktäriseras av kyrkorummets orientering med altarordningen i norr. Det bevarade golvet från 1800-talets mitt ger rummet en historisk kontinuitet. Stora delar av den fasta inredningen och inventarierna, såsom dörrar, grindar och altarring tillkom vid Theodor Wåhlins restaurering 1926 är intressanta ur ett arkitektur- och restaureringshistoriskt perspektiv. Altaruppsatsen och kormattan är skapade av framstående konstnärer och har stora konsthistoriska värden. Ivar Johnssons altaruppsats har dessutom ett lokalhistoriskt värde, då han föddes i Vittskövle och är hedrad med en skulpturhall i Hembygdsparken.

Predikstolen och läktarbarriären har även ett regionalt värde, då målningarna är utförda av bildhuggaren och målaren Niklas Ekekrantz från Kristianstad. Bland övriga inventarier bör storklockan nämnas.