Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, ÖSTRA TORP 42:1 ÖSTRA TORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

östra torps kyrka, ÖSTRA TORPS KYRKA
12/20/18
Motivering
Traktens långa historia är synlig med en bronsåldershög i närheten. De speciella runda kalkstensugnarna nordöst om kyrkan visar på en viktig industri under 1800-talet i bygden. Byn med enstaka gårdar har växt ihop med modern villabebyggelse i Smygehamn.

Kyrkogården kring kyrkan är grässådd med enstaka stenar och utan träd. Den ger ett ödsligt intryck. Minneslunden är vackert placerad med utsikt. En mur med dekorativa gjutjärnsgrindar omgärdar delvis kyrkogården. Östra utvidgningen karaktäriseras av gravplatser enligt typiskt sydskånskt mönster med buxbomsinramade gravar. Att den är anlagd på 1930-talet avspeglas med rygghäckarna av avenbok.

Kyrkan är byggd 1880 och ersatte en liten medeltida kyrka. Nya kyrkor byggdes enligt praxis för att 2/3 av församlingen skulle få plats. Kyrkan uppfördes under en intensiv byggnadsperiod. 113 nya kyrkor byggdes i Skåne 1860-1910 med kulmen under 1860- talet med 37 nya kyrkor. Kyrkan är en långhuskyrka med halvrund absid i öster och kvadratiskt torn i väster. Fasaderna är spritputsade med rundbågsfriser, taken är
belagda med röd plåt, fönstren är rundbågiga, av gjutjärn. Kyrkan brann 1909 men återställdes exteriört till sitt utseende från 1880 förutom byte av takmaterial från spån till plåt. Kyrkans exteriör är i stort oförändrad liksom de flesta kyrkor från denna tid. Kyrkan är tidstypisk och en av många i en allmän rundbågestil från denna tid i Skåne. Planformen är närmast klassicistisk men den rundade absiden och rundbågsfriser i en medeltidsinspirerad stil. Kyrkan ritades av en byggmästare.

Om kyrkan exteriört är återställd till 1880 års utseende är interiören helt en skapelse från 1911 av Theodor Wåhlin som ritade interiör och inredning med orgelfasad, läktare, bänkar och dopfunt. Kyrkorummet är en stor ljus sal med vita väggar, stora gjutjärnsfönster och ett högt brutet dekorativt träinnertak. Innertaket har stor betydelse för upplevelsen av rummet och är betydligt mer bearbetat än de enkla tredingstaken i många kyrkor. Den dominerande färgen är främst blått på inredning samt grått och vitt. Man kan tro att det blå beror på närheten till havet, men Wåhlin använde ofta den blå färgen i sina interiörer. Inredningen är huvudsakligen från 1911 men Wåhlin har även återanvänt äldre fragment. I den nya blå predikstolen ingår
reliefer från en predikstol från 1500-1600-talet. De är restaurerade och målade med starka färger. Fokus riktas mot altaruppsatsen med en kopia av altartavlan i Landskrona som omges av delar från en äldre altaruppsats. Carl Blochs original och kopior av denna målning finns i ett tiotal kyrkor i Skåne. Wåhlin var domkyrkoarkitekt i Lunds stift 1902-42. Han hade stort intresse för kyrkorestaureringar och har gjort flera i Skåne, främst av medeltidskyrkor. Wåhlin hade en stark ställning i Skåne i och med att han var både domkyrkoarkitekt och knuten till Överintendentsämbetet som granskade och godkände kyrkoritningar. Wåhlin använde nästan alltid kalkstensgolv men det har här bytts till tegelgolv.